Υπερβολικό βάρος/Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου

Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1960.

Σε έρευνα στο Τέξας Το 2018, το 70% των ενηλίκων  χαρακτηρίστηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με το Τέξας να έχει το 10ο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου: καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου των νεφρών (νεφροκυττάρων), καρκίνου του ενδομητρίου, καρκίνου του θυρεοειδούς, καρκίνου του παγκρέατος, πολλαπλού μυελώματος, καρκίνου του ήπατος, καρκίνου των ωοθηκών, αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, καρκίνου της γαστρικής καρδίας (ανώτερο στομάχι), καρκίνου της χοληδόχου κύστης και μηνιγγιώματος.

Παρόλο που δεν μπορούν να αποδοθούν όλες οι περιπτώσεις αυτών των καρκίνων στο υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί και θεωρείται ότι συμβάλλει στο 8% όλων των περιπτώσεων καρκίνου, δεύτερο μετά τη χρήση καπνού στις αιτίες καρκίνου που μπορούν να προληφθούν.

Για την ποσοτικοποίηση των ποσοστών και των τάσεων των καρκίνων που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος/την παχυσαρκία στο Τέξας, υπολογίστηκαν τα προσαρμοσμένα στην ηλικία ποσοστά επίπτωσης για το Τέξας για την περίοδο 2013-2017. Σημειώνεται ότι δεν αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων ΔΜΣ σε ατομικό επίπεδο και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή (AAPC) στα προσαρμοσμένα στην ηλικία ποσοστά επίπτωσης από το 2008-2017 χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί εάν τα ποσοστά αυξήθηκαν, μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Συνοψίζοντας Καρκίνοι που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία

🔺καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου των νεφρών (νεφροκυττάρων), καρκίνου του ενδομητρίου, καρκίνου του θυρεοειδούς, καρκίνου του παγκρέατος, πολλαπλού μυελώματος, καρκίνου του ήπατος, καρκίνου των ωοθηκών, αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, καρκίνου της γαστρικής καρδίας (ανώτερο στομάχι), καρκίνου της χοληδόχου κύστης και μηνιγγιώματος.

✔Η σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας και του κινδύνου καρκίνου είναι πολύπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και ορμονών και χρόνια φλεγμονή.

✔ Ενώ ορισμένοι καρκίνοι που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος των νεφρών είναι κοινοί, άλλοι είναι σχετικά σπάνιοι.

✔Ο βαθμός στον οποίο το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ποικίλλει επίσης ανάλογα με την περιοχή του καρκίνου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω link :

https://www.dshs.texas.gov/texas-cancer-registry/cancer-statistics/cancers-associated-modifiable-risk/overweight-obesity-associated-cancers

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *