Μπουρλά: Πιθανό το εμβόλιο για τον καρκίνο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια

«Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Αυτό δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο 7o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Εμβόλια mRNA

Σύμφωνα με τον CEO της Pfizer, η εμπειρία που αποκτήθηκε στα δύο χρόνια πανδημίας θα αποτελέσει εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές της τεχνολογίας mRNA. Στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα «αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».

Ο κορωνοϊός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί του, προσθέτοντας ωστόσο ότι πλέον έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε καθώς αυτή την στιγμή έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποια χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την “Όμικρον”, τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή  μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς.

Με αφορμή τη δήλωση του CEO της Pfizer, o καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα οδηγήσει σε εμβόλια που αντιμετωπίζουν καρκίνους που οφείλονται σε ιικές λοιμώξεις, όπως είναι ο ιός HPV για τον οποίο υπάρχει ήδη εμβόλιο, σε εμβόλια που προλαμβάνουν τη δημιουργία μεταστατικών όγκων – αλλά και σε θεραπείες ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια για τον Covid-19, o καθηγητής θεωρεί πως η μεγαλύτερη διάρκεια ανοσίας θα επιτευχθεί από τα εμβόλια επόμενης γενιάς τα οποία δεν θα πιάνουν μόνο την πρωτεϊνική ακίδα, όπως τα σημερινά, αλλά και σημεία άλλων πρωτεϊνών του ιού, όπως η νουκλεϊνοπρωτείνη και τα οποία θα διαθέτουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις νέες μεταλλάξεις και μεγαλύτερη διάρκεια.

Πηγή: https://eefam.gr/mpourla-mesa-sta-epomena-3-chronia-mporei-na-echoume-emvolio-gia-ton-karkino/

https://www.iatronet.gr/article/108496/e-manolopoylos-ti-na-perimenoyme-apo-ta-emvolia-gia-ton-karkino

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *