Διατροφή : Η μαύρη σοκολάτα που ωφελεί ;

Μαύρη σοκολάτα! Ένα τρόφιμο που η γεύση και η ωφέλεια συναντιούνται! Αγαπημένο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.

Οι καρποί του κακαόδεντρου από τους οποίους προέρχεται η μαύρη σοκολάτα ξεκινούν την πορεία τους ως νόμισμα της φυλής των Μάγια για τις εμπορικές συναλλαγές τους. Φτάνουν μέχρι στο σήμερα που έπειτα από επεξεργασία απολαμβάνουμε εμείς την σοκολάτα και το ρόφημά της. Την ποιότητα του τελικού προϊόντος την καθορίζει κυρίως η ποιότητα των καρπών του κακάο.

Που σε ωφελεί όμως η μαύρη σοκολάτα;

Μια γλυκιά απόλαυση που σε βοηθάει να χάσεις βάρος

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό όταν έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα. Εκτός αυτού, ενεργά συστατικά της μαύρης σοκολάτας (αλκαλοειδή, βιογενείς αμίνες και κανναβοειδή λιπαρά οξέα) στέλνουν μηνύματα ευφορίας στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την βελτίωση της διάθεσης.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνεπάγεται και με την καλή λειτουργία της καρδιάς.Τα φλαβονοειδή συστατικά που προέρχονται από τους καρπούς του κακάο, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κατεχίνες που της προσδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιλέγοντας διατροφικές πηγές κατεχινών όπως είναι το τσάι, η μαύρη σοκολάτα κ.α. φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών εμποδίζοντας την βλαβερή τους δράση.

Μπορεί να σου προσφέρει ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες

Το κακάο ανήκει στα τρόφιμα που η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο είναι ικανοποιητική. Όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα που θα φάμε τόσο περισσότερο μαγνήσιο θα πάρουμε.Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, ακόμη και για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πριν την έμμηνο ρύση παρέχει ανακούφιση στο γυναικείο πληθυσμό.

Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Harvard, έδειξαν ότι ακόμη και ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 50% έως 70%, μείωσε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε όλους τους συμμετέχοντες

Προστασία στην ηλιοθεραπεία

Οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας, με περιεκτικότητα σε κακάο περισσότερη από 70% προστατεύουν την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μειώνουν επίσης την ξηρότητα της.

Σε ποιες ποσότητες είναι καλό να καταναλώνεται η μαύρη σοκολάτα;

Τα οφέλη των τροφίμων προκύπτουν όταν αυτά καταναλώνονται δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στην ποσότητα. Για την μαύρη σοκολάτα λοιπόν, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο γιατί αυτό κάνει τη διαφορά στο όφελος, προτείνεται 30 γραμμάρια 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα.

Ελένη Ζεμπερλίγκου / Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

Μαύρη σοκολάτα, που ωφελεί;

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *