Έρευνα που διεξήγαγε η Beazley των Lloyd’s του Λονδίνου σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες της ψηφιακής υγείας είχε ως Αποτέλεσμα πως οι περισσότερες εταιρείες ψηφιακής υγείας δεν έχουν δίχτυ ασφαλείας.
Σε τρεις άξονες στηρίζεται το αποτέλεσμα της ψηφιακής υγείας: την ποιότητα των δεδομένων, το απόρρητο και τη δεοντολογία και τη διαφάνεια. Την ίδια στιγμή απέναντι της, η ψηφιακή υγεία έχει μία γιγαντιαία απειλή, τους χάκερς και το πολιτικό κυβερνοέγκλημα.
Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφορμες RWD (Real World Data) και RWE (Real World Evidence) , που προέρχονται από τα δεδομένα ασφαλιστικών οργανισμών, βιοϊατρικές μετρήσεις κ.α. Συνεισφέρουν στην βελτίωση της διαχείρισης των πόρων στην υγειονομική φροντίδα και γενικότερα στην καλύτερη και δικαιότερη οργάνωση της ιδιωτικής και δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, ο ασθενής επωφελείται από την RWD καθώς βελτιώνεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα, υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για τα δικαιώματα του και τις παροχές που δικαιούται,λαμβάνει ειδοποιήσεις για τα ραντεβού του ή προγραμματισμένες επισκέψεις.
Επιπλέον, οι φορείς υγείας μπορούν να συγκεντρώνουν τις πληροφορίες προς οργάνωση του. Η έρευνα δείχνει πως δεν υπάρχει επαρκές επιστημονικό και θεσμικό πλαίσιο για την συγκέντρωση των πληροφοριων για αυτό τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί πολλές startups προσπαθώντας η κάθε μία να να λάβει ένα τομέα της υγείας για να επιλύσει προβλήματα που προκύπτουν όπως συγκέντρωση πληροφοριών.
Παρά το γεγονός, ότι οι χάκερς μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ψηφιακών εταιρειών , το 80% δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ψηφιακούς κινδύνους, παρά το ότι το 2021 διπλασιάστηκαν οι αξιώσεις για αποζημιώσεις έναντι του ψηφιακού εγκλήματος.
Η Ελλάδα υστερεί σε υποδομές σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI): 27η θέση στους ΕΕ-28. Ο Δείκτης Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (eGovernment Development Index, EGDI): 42η θέση μεταξύ 193 κρατών (2020), 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ. Στην υγεία βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη χρήση Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας. 25η στην ανταλλαγή κλινικών δεδομένων ηλεκτρονικά. 8η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην Τηλεϊατρική. 16η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην ανάπτυξη Προσωπικού Φακέλου Υγείας.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο :
https://www.epixeiro.gr/article/376421