COVID-19 και αιματολογικές κακοήθειες

Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη μόλυνση  λόγω της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τον καρκίνο τους και των θεραπειών που λαμβάνουν. Από τις αρχές της πανδημίας, αναμενόταν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω COVID-19 σε αυτόν τον πληθυσμό και τώρα τέτοια αποτελέσματα έχουν αναφερθεί ευρέως. Μένει να δούμε τον βαθμό στον οποίο αυτός ο ευάλωτος πληθυσμός ωφελείται από τον εμβολιασμό και τη θεραπεία κατά της COVID-19.

Οι συγγραφείς αναφέρουν συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 9,2% μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του αίματος και COVID-19, μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σύγκριση με το 31,2% της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε από το ίδιο μητρώο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βελτιώσεις σε σοβαρά ή κρίσιμα περιστατικά COVID-19, νοσηλεία και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας αναφέρονται επίσης. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας κατά της COVID-19 που έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς με καρκίνο είναι ο εμβολιασμός.

Χρησιμοποιώντας ένα πληθυσμό δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Lee et al εκτιμούν ότι μεταξύ των ασθενών με καρκίνο, 2 δόσεις COVID-19 είναι 66% αποτελεσματικές στην πρόληψη της COVID-19 λοίμωξης, 85% αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας με COVID-19, και 93% αποτελεσματικές στην πρόληψη του θανάτου από COVID-19.

Το άρθρο του Lee et al. είναι προγενέστερο της εποχής της Omicron, αλλά παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν σε ένα μεγάλο μελέτη ασθενών υψηλού κινδύνου από το Ισραήλ (συμπεριλαμβανομένων ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά το προηγούμενο έτος), όταν η Omicron παραλλαγή ήταν το κυρίαρχο στέλεχος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο επαρκής εμβολιασμός σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού COVID-19 και/ή θανάτου.

Η προχωρημένη ηλικία, η παρουσία 2 έως 3 συννοσηροτήτων και η ύπαρξη ενεργού καρκίνου συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα κατά τις 30 ημέρες μετά την ανακάλυψη της COVID-19 λοίμωξης. Οι μεταβλητές αυτές σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα του COVID-19 σε προηγούμενες εκθέσεις. Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί είναι ότι οι Pagano et al δεν βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αριθμό των δόσεων του εμβολίου και της COVID-19 θνησιμότητας. Επιπλέον, οι αποκρίσεις και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχουν παρατηρηθεί ότι μειώνονται σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε ασθενείς με καρκίνο, αποτέλεσμα που μπορεί ενδεχομένως να αντιστραφεί με αναμνηστικές δόσεις. Μια τελευταία σημαντική διαπίστωση είναι ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μόνη της ή σε συνδυασμό με αντιιικά, σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα.

Η μελέτη των Pagano et al κάνει συγκρίσεις με ιστορικά, προ του εμβολιασμού δεδομένα. Θα πρέπει, λοιπόν,  να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διενέργεια τέτοιων συγκρίσεων, καθώς τα σύνολα δεδομένων μπορεί να διαφέρουν με πολλούς τρόπους.

Η μελλοντική έρευνα θα καθορίσει τη βελτίωση των προγραμμάτων εμβολιασμού, τις συσχετίσεις της προστασίας, τον αντίκτυπο και των δύο εμβολίων όσο και των προφυλακτικών μονοκλωνικά αντισωμάτων, καθώς και στρατηγικές για να εξασφαλιστεί η ισότιμη παροχή των εμβολίων και θεραπειών.

Δείτε αναλυτικά στο

blood_bld-2022-018396-c-main

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *