Μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η κυβέρνηση αποφασίζει να  παγώσει  τις συνέπειες ελέγχων, για τα αναπηρικά επιδόματα, έτσι ώστε, όπως ανακοινώθηκε, “να αντιμετωπισθεί το ζήτημα σφαιρικά , αντικειμενικά και με ένα πνεύμα δικαιοσύνης”. Σχετικά με ανακοινώσεις του τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , εκδόθηκε καινούργια απόφαση:
Για την περικοπή αναπηρικών επιδομάτων υπάρχουν οι εξής διευκρινίσεις:

Ο ΟΠΕΚΑ προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους , σε σχέση με την παροχή επιδομάτων, όπως αυτός προβλέπεται στον ν.4520/2018. Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν γίνει και πριν την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης.Μέσα στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, βρέθηκαν περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη και επίδομα.

Έτσι, βάσει εντολής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου: 

Θα παγώσουν οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα σε συνεργασία και με αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ενώ σήμερα Έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα θα λάβουν οι  χαμηλοσυνταξιούχους

θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 συνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. 

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν: 

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω  γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  • Αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης(e-ΕΦΚΑ)
  • Συνταξιοδοτικές παροχές της παραγράφου 3, άρθρο 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Οι συνταξιούχοι δικαιούχοι και μη θα έχουν τη δυνατότητα σχετικής πληροφόρησης μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022», που θα τεθεί σε λειτουργία στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στο πεδίο ηλεκτρονικές υπηρεσίες-συνταξιούχοι. 

Οι έλεγχοι-λόγοι απόρριψης θα εμφανίζονται στην πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο, και μπορεί να αφορούν:

  • Το ατομικό εισόδημα να είναι μεγαλύτερο από 7.200€
  • Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μεγαλύτερο από 14.400€
  • Κάτοικος Εξωτερικού
  • Η αξία της ακίνητης περιουσίας να είναι μεγαλύτερη από 200.000€
  • Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑΔεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επανεξέτασης της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο 2021. Απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, με κάποιες εξαιρέσεις, και οι αντίστοιχοι λόγοι απόρριψης θα ανακοινωθούν στην ίδια πλατφόρμα. 

Περισσότερες πληροφορίες στο: 

Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/58998/ektakth-oikonomikh-enisxysh-pasxa-se-xamhlosyntaxioyxoys-pws-kai-pote-oa-dooe

https://www.taxheaven.gr/news/58978/pagwnoyn-oi-synepeies-elegxwn-gia-anaphrika-epidomata-gia-na-antimetwpisoei-to-zhthma-sfairika-kai-me-pneyma-dikaiosynh

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *