Η παραλλαγή Όμικρον, επιβραδύνει την οικονομία σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο

Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να δίνει «φτερά» στην εξάπλωση της πανδημίας, καθώς χώρες ανακοινώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Η γοργή εξάπλωση της πανδημίας έχει οδηγήσει πολλές χώρες να στραφούν σε περιοριστικά μέτρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα, πληθώρα ειδησεογραφικών μέσων εστιάζουν στις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η αμερικανική Wall Street Journal εκτιμά πως η παραλλαγή θα αφήσει το σημάδι της στις αρχές του 2022, θέτοντας «φρένο» στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Το ειδησεογραφικό μέσο CNN εστιάζει στις ακυρώσεις πτήσεων και στην επιβράδυνση που προκαλεί στην οικονομία η απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, σε επιχειρήσεις όπου η τηλεργασία δεν είναι εφικτή. Βάσει του CNN, είναι λογικό να υπάρχουν οικονομολόγοι που αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία στις αρχές του 2022. Παράλληλα, το βρετανικό μέσο Guadian αναφέρει πως ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της Όμικρον στα συστήματα υγείας και στην κατάρρευση που δύναται να προκαλέσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Κίνας. Η ασιατική χώρα, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, λαμβάνει οριζόντια μέτρα αναφορικά με την εξάπλωση της Covid-19. Ενδεικτικά, έχει προβεί σε κλεισίματα εργοστασίων, που θέτουν «φρένο» στην παραγωγή της. Υπογραμμίζεται πως η Κίνα αποτελεί πρωταγωνιστή του διεθνούς εμπορίου. Εφόσον μέτρα προς αποφυγήν εξάπλωσης της πανδημίας ‒όπως η μείωση των εργαζομένων‒ ενταθούν, η συμφόρηση κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων θα επιμείνει καθώς πλησιάζει η κινεζική Πρωτοχρονιά (1η Φεβρουαρίου).

Τέλος, παρότι η παράταση της κρίσης των εφοδιαστικών αλυσίδων ίσως ευνοήσει την κερδοφορία κάποιων κλάδων των μεταφορών, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι δυνατόν να αποβούν σημαντικές, «αναβάλλοντας» την απαραίτητη ανάκαμψη.

https://www.naftikachronika.gr/2022/01/01/i-apeili-tis-omikron-freno-gia-tin-oikonomia/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *