Covid -19, Εμβόλια, Παραλλαγές της νόσου

Μπορεί μια παραλλαγή της νόσου π.χ η Omicron να προκαλέσει μακρύ Covid;

Είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε, λένε οι επιστήμονες.

Η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου και επιστήμονες έχοντας λάβει υπόψη τα πρώτα στοιχεία, υποδηλώνουν ότι οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Omicron τείνουν να προκαλούν λιγότερο σοβαρές ασθένειες από άλλες εκδοχές του κοροναϊού. Αλλά υπάρχει ένα άλλο σημαντικό ερώτημα: εάν η μόλυνση με το Omicron, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σημαντικής ανακάλυψης σε εμβολιασμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε μακρά Covid – τον αστερισμό των σωματικών, νευρολογικών και γνωστικών συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει για μήνες και να βλάψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων-.

Είναι πολύ νωρίς για τους επιστήμονες να γνωρίζουν πολλά για τη σχέση μεταξύ του Omicron, του εμβολιασμού και του μακροχρόνιου Covid. Έρευνες για την πανδημία δεν δίνουν οριστικές ενδείξεις. Δεν είναι επίσης σαφές εάν, όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις του ιού, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων όπως η ομίχλη του εγκεφάλου ή η υπερβολική κόπωση μετά την επίλυση της λοίμωξης.

Μπορούν τα εμβόλια να αποτρέψουν τον μακροχρόνιο Covid;

ΜΠΟΡΟΥΝ

Τα εμβόλια αποτρέπουν πρωτίστως τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από μόλυνση από κορωνοϊό. Με ορισμένες προηγούμενες παραλλαγές, τα εμβόλια φαινόταν να μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης από μόνη της – και το να μην μολυνθείτε είναι, φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μακρά Covid. Όμως τα εμβόλια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης με το Omicron και οι πρωτοφανείς λοιμώξεις με αυτή τη νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο συχνές.

Οι μελέτες που εξετάζουν τα εμβολιασμένα άτομα και τον μακροχρόνιο Covid έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί κυρίως σε δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta. Και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν μικτά.

Μια μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Το Lancet Infectious Diseases, βασίστηκε σε αναφορές σε μια εφαρμογή τηλεφώνου από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς ενήλικες που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021. Διαπιστώθηκε ότι άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και Οι πρωτοφανείς λοιμώξεις ήταν περίπου οι μισές πιθανότητες από άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί να αναφέρουν συμπτώματα που διήρκεσαν τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη μόλυνση. Περίπου το 5 τοις εκατό των ατόμων με πρωτοφανείς λοιμώξεις ανέφεραν τέτοια παρατεταμένα συμπτώματα, διαπίστωσε η μελέτη, σε σύγκριση με το 11 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων σε μια μη εμβολιασμένη ομάδα ελέγχου.Μια άλλη μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε χωρίς να έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, βρήκε ένα παρόμοιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από την Arcadia, μια εταιρεία δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, και την Covid Patient Recovery Alliance, μια συνεργασία ηγετών με τεχνογνωσία στον τομέα της υγείας στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, ανέλυσε αρχεία περίπου 240.000 ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό έως τον Μάιο του 2021. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν λάβει έστω και μία δόση εμβολίου Covid πριν από τη μόλυνση είχαν επτά έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν δύο ή περισσότερα συμπτώματα μακροχρόνιας Covid 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα.

Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε ο Michael Simon, διευθυντής της επιστήμης δεδομένων της Αρκαδίας, και ο Dr. Richard Parker, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της εταιρείας, διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που έλαβαν την πρώτη τους δόση εμβολίου μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια Covid από όσοι παρέμειναν ανεμβολίαστοι και όσο πιο γρήγορα εμβολιάστηκαν μετά τη μόλυνση, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα εμβόλια, πριν από την εμφάνιση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Delta που προηγήθηκε της ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, ορισμένοι ασθενείς με μακρά Covid διαπίστωσαν ότι συμπτώματα όπως η ομίχλη του εγκεφάλου, ο πόνος στις αρθρώσεις, η δύσπνοια και η κόπωση βελτιώθηκαν μετά εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν εμφάνισαν καμία διαφορά στα συμπτώματά τους μετά τον εμβολιασμό και ένα μικρό ποσοστό δήλωσε ότι ένιωσε χειρότερα.Μια μελέτη από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι σε άτομα ηλικίας 18 έως 69 ετών που ανέφεραν τα συμπτώματά τους μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021, μια πρώτη δόση εμβολίου μείωσε τις πιθανότητες αναφοράς μακροχρόνιων συμπτωμάτων Covid κατά 13%. Μια δεύτερη δόση μείωσε περαιτέρω τις πιθανότητες κατά 9%, σύμφωνα με τη μελέτη.Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχει επιστημονικό νόημα ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν ορισμένα άτομα με μακροχρόνιο Covid.

Η αιτία του μακροχρόνιου Covid είναι ακόμα ασαφής και διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να έχουν διαφορετικές υποκείμενες αιτίες σε διαφορετικούς ασθενείς, λένε οι ειδικοί. Μερικές κορυφαίες θεωρίες είναι ότι η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με υπολείμματα του ιού ή του γενετικού του υλικού που παραμένει μετά την υποχώρηση της αρχικής μόλυνσης ή με φλεγμονή ή προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος που προκαλούνται από μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση που δεν μπορεί να διακοπεί.

Ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Yale, έχει πει ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση σε άτομα των οποίων τα συμπτώματα προκαλούνται από υπολείμματα του ιού, εάν τα αντισώματα που δημιουργούνται από τα εμβόλια εξαλείψουν αυτά τα υπολείμματα. Αλλά σε άτομα των οποίων τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από μια μετα-ιική απόκριση που μοιάζει με αυτοάνοση ασθένεια, είπε, τα εμβόλια μπορεί να βοηθήσουν μόνο προσωρινά και προβλήματα όπως η κόπωση θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν.

Περισσότερα στο άρθρο The New York Times Can Omicron Cause Long Covid?

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *