Μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να επιτρέψει σε πολλούς άνδρες να υποβληθούν σε λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες βιοψίας χωρίς να διακυβεύεται η ακρίβεια, ανακάλυψαν επιστήμονες της CCR.
Ο συνδυασμός της καθοδηγούμενης από μαγνητική τομογραφία (MRI) βιοψίας με την παραδοσιακή συστηματική βιοψία μπορεί να βρει κλινικά σημαντικούς καρκίνους που μπορεί να μην ανιχνευθούν εάν χρησιμοποιηθεί μόνο μία τεχνική βιοψίας — αλλά μόνο ένα υποσύνολο ασθενών επωφελείται από αυτή την προσέγγιση, ανέφεραν οι ερευνητές στις 11 Απριλίου 2021, στο Ευρωπαϊκή Ουρολογική Ογκολογία . Σύμφωνα με το νέο εύρημα, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί ποια προσέγγιση βιοψίας είναι κατάλληλη για ένα άτομο.
Αυτή η έρευνα, με επικεφαλής τον Peter A. Pinto, MD , ερευνητή στον κλάδο της ουρολογικής ογκολογίας (UOB), αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά στην εξατομικευμένη ιατρική, λέει ο Michael Ahdoot, MD, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη ως κλινικός συνεργάτης στο UOB. «Μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας όχι μόνο για να στοχεύσετε όγκους για βιοψία, αλλά και για να επιλέξετε τη στρατηγική βιοψίας σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις παρεμβάσεις διατηρώντας παράλληλα την ακρίβεια που λαμβάνετε από πιο επεμβατικές τεχνικές βιοψίας», λέει.
Οι παραδοσιακές βιοψίες για τον καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιούν βελόνες σε ομοιόμορφη απόσταση για τη λήψη δειγμάτων ιστού από πολλές διαφορετικές περιοχές του προστάτη. Αυτή η προσέγγιση συχνά παραλείπει κλινικά σημαντικούς όγκους. Η στοχευμένη με μαγνητική τομογραφία βιοψία, η οποία χρησιμοποιεί ευρήματα από μαγνητική τομογραφία για την επιλογή θέσεων για βιοψία, είναι καλύτερη στην ανίχνευση όγκων υψηλού βαθμού — αλλά εξακολουθεί να χάνει μερικούς. Πέρυσι, η Ahdoot, σε συνεργασία με τους Pinto, Brad Wood, MD , Baris Turkbey, MD , Peter L. Choyke, MD, FACR , και Maria J. Merino, MD , συνέταξαν μια κλινική μελέτη που δείχνει ότι ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων οδηγεί σε περισσότερα ακριβείς διαγνώσεις από οποιαδήποτε προσέγγιση μόνη της.
Για τη νέα τους ανάλυση, ο Ahdoot και οι συνεργάτες του εξέτασαν πιο προσεκτικά τα δεδομένα από την προηγούμενη μελέτη. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 926 συμμετέχοντες στη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα της βιοψίας σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες κινδύνου με βάση τις μαγνητικές τομογραφίες των συμμετεχόντων, οι οποίες βαθμολογήθηκαν χρησιμοποιώντας το Prostate Imaging Reporting & Data System (PI-RADS). Κάθε συμμετέχων είχε λάβει τόσο μια παραδοσιακή συστηματική βιοψία όσο και μια βιοψία καθοδηγούμενη από μαγνητική τομογραφία, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η συνδυασμένη προσέγγιση βελτίωσε μόνο την ανίχνευση καρκίνου στην ομάδα με ενδιάμεσους βαθμούς κινδύνου (3 ή 4).
Εκτός αυτής της ομάδας, είτε οι παραδοσιακές συστηματικές είτε οι κατευθυνόμενες με μαγνητική τομογραφία βιοψίες ανίχνευσαν σχεδόν όλους τους κλινικά σημαντικούς καρκίνους. Για τους άνδρες με την υψηλότερη βαθμολογία κινδύνου (5), η παραδοσιακή συστηματική βιοψία σπάνια ανίχνευσε καρκίνους που δεν εντοπίστηκαν με βιοψία καθοδηγούμενη από μαγνητική τομογραφία. Για τους άνδρες με χαμηλό σκορ κινδύνου (2), οι παραδοσιακές συστηματικές βιοψίες εντόπισαν κλινικά σημαντικούς καρκίνους περίπου στο 20 τοις εκατό του χρόνου, αλλά αυτοί σπάνια ανιχνεύονταν με βιοψία καθοδηγούμενη από μαγνητική τομογραφία.
Η εξατομίκευση της διαγνωστικής στρατηγικής σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα θα σήμαινε ότι το 40 τοις εκατό των ανδρών που χρειάζονται βιοψίες προστάτη θα λάβουν είτε παραδοσιακές συστηματικές είτε βιοψίες με μαγνητική τομογραφία και όχι και τις δύο. “Η προηγούμενη έρευνά μας για το CCR καθιέρωσε τον ρόλο της μαγνητικής τομογραφίας προστάτη για να δουν τον καρκίνο στον προστάτη. Αυτή η εργασία δίνει στους γιατρούς τα εργαλεία για να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα τη μαγνητική τομογραφία για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη όταν ενδείκνυται βιοψία”, λέει ο Pinto. «Τώρα εξετάζουμε πώς αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».