Αντιφλεγμονώδης διατροφή υψηλή σε λαχανικά μπορεί να μειώνει το ρίσκο άνοιας

Μια νέα έρευνα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας βρήκε πως άνθρωποι που ακολουθούν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή- η οποία είναι πλούσια σε φρούτα,λαχανικά, όσπρια μαζί με τσάι και καφέ- έχουν μικρότερο ρίσκο απόκτησης άνοιας στο μέλλον.

Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη φθορά και τις φλεγμονές στο σώμα.

Υπάρχει ένας γνωστός δεσμός μεταξύ των φλεγμονών και των νευρογνωστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Κατα τη διάρκεια τριών ετών, οι ερευνητές ερεύνησαν συστηματικά 1,059 άτομα στην Ελλάδα για τον τύπο φαγητού που κατανάλωναν.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και έλαβαν έναν βαθμό βασισμένο στο πόσο φλεγμονώδης ήταν η διατροφή τους.

Τα άτομα που τηρούσαν αυστηρά την αντιφλεγμονώδη διατροφή έλαβαν έναν βαθμό απο -1.76 και χαμηλότερα. Κατά μέσο όρο κατανάλωναν 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, 4 οσπρίων και 11 μερίδες καφέ ή τσαγιού ανα εβδομάδα.

Τα άτομα με πιο φλεγμονώδη διατροφή, που έτρωγαν περίπου 9 μερίδες φρούτων, 10 μερίδες λαχανικών, 2 μερίδες οσπρίων και 9 μερίδες καφέδων ή τσαγιών ανα εβδομάδα, έλαβαν σκόρ απο 0.21 και πάνω.

Κατα τη διάρκεια της έρευνας, 62 άτομα (το 6%) ανέπτυξαν άνοια.

Τα άτομα που ανέπτυξαν άνοια είχαν κατα μέσο όρο, βαθμό αντιφλεγμονώδους διατροφής ίσο με -0.06.

Επίσης, στα άτομα με τα υψηλότερα σκόρ ήταν κατα 3 φορές πιο πιθανή η ανάπτυξη άνοιας σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα σκόρ.

Όλα τα τρόφιμα που συμμετέχουν σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή βοηθούν στη μείωση των χρόνιων, χαμηλόβαθμων φλεγμονών στο σώμα, εξού και το όνομα της.

Σημαντικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κορεσμένα λίπη, ζαχαρώδη ποτά και φαστ φούντ αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Οι επιστήμονες προτείνουν μια διατροφή με χαμηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπών, πρόσθετων σακχάρων και περίσσιου νατρίου και υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών,φρούτων και λαχανικών.

Η προσεγμένη διατροφή από μόνη της όμως δεν μπορεί να προστατεύσει τη γνωστική υγεία. Τονίζεται πως για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου απαιτείται μια προσέγγιση στην οποία συμπεριλαμβάνονται και συχνή άσκηση, μείωση άγχους αλλά και αρκετός ύπνος.

https://www.healthline.com/health-news/an-anti-inflammatory-diet-high-in-veggies-may-decrease-your-dementia-risk#How-does-diet-impact-cognitive-health?

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *