Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας https://www.elikar.gr/μας υπενθυμίζει την Παγκόσμια Μέρα Σακχαρώδη Διαβήτη για την ασθένεια από όπου πάσχουν δεκάδες εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο, η συχνότητα της οποίας αυξάνει συνεχώς στον γενικό πληθυσμό με την πάροδο των ετών.
*Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συστηματική νόσος που προσβάλλει όλα τα αγγεία του οργανισμού, μικρά και μεγάλα και οδηγεί σε αρτηριοσκλήρωση.
*Αποτέλεσμα είναι οι σοβαρές βλάβες της καρδιάς, των περιφερικών αρτηριών, των καρωτίδων, του κεντρικού νευρικού συστήματος, των νεφρών και της οράσεως.
* Το ένα τρίτο των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δηλαδή αυτού του τύπου του διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες, παρουσιάζουν κάποια πάθηση από το καρδιαγγειακό σύστημα.
*Η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος και η ηλικία ευνοούν την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.
* Οι πρώτες εκδηλώσεις της πάθησης μπορεί να είναι η βουλιμία, η δίψα, η συχνοουρία- πολυουρία και η εύκολη κούραση, ενώ αρκετά συχνά πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι μια από της επιπλοκές της πάθησης.
* Η θεραπεία περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:
Σωστή διατροφή, με χάσιμο σωματικού βάρους,
άσκηση και φάρμακα.
* Σε ότι αφορά τη σωστή διατροφή, αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση λαχανικών, άπαχου λευκού κρέατος, ψαριού, κατανάλωση φυτικών ακατέργαστων προϊόντων με πολλές ίνες, καθώς και γαλακτοκομικών, φρούτων και ξηρών καρπών σε συγκεκριμένες ποσότητες. Αποφεύγονται οι υδατάνθρακες, ιδίως η ζάχαρη, τα κεκορεσμένα λιπαρά και το αλκοόλ.
* Η άσκηση πρέπει να είναι μέτριας εντάσεως, όπως πχ γρήγορο βάδισμα για 20-30 λεπτά την ημέρα, ή μεγαλύτερης έντασης, όπως τρέξιμο, ή γυμναστική για 10-15 λεπτά την ημέρα.
* Σημειώνεται ότι τόσο η σωστή διατροφή, όσο και η άσκηση είναι απαραίτητα σε κάθε ασθενή, ανεξάρτητα από τη λήψη, ή μη φαρμάκων.
* Η απώλεια βάρους και η άσκηση περιορίζει την ανάγκη του οργανισμού σε ινσουλίνη και συνεπώς μειώνεται η ποσότητα των χορηγουμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα πρέπει πάντοτε να χορηγούνται από τον ειδικό και θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται περιοδικά η δοσολογία τους.
* Ο ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχεται τακτικά και να αντιμετωπίζει σωστά άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση, ή η αυξημένη χοληστερίνη αίματος.
* Τέλος, είναι αυτονόητο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά.
* Η συνεργασία του ασθενούς και η τήρηση των κανόνων αποτρέπει την εμφάνιση πολλών επιπλοκών και ο ασθενής απολαμβάνει μια καλή ποιότητα ζωής!