Λιπαρό οξύ φοινικέλαιου φαίνεται να συνδέεται με την εξάπλωση του καρκίνου

Σε μια έρευνα πάνω σε ποντίκια,επιστήμονες ανακάλυψαν πως το παλμιτικό οξύ -ένα λιπαρό οξύ του φοινικελαίου-  προάγει τη μετάσταση σε καρκίνους του στόματος και του δέρματος.

Ο καθηγητής Σαλβαδόρ Αζάρ-Μπενίτα, του IRB στη Βαρκελώνη αναφέρει πως το παλμιτικό οξύ έχει κάποιες πολύ ειδικές ιδιότητες που το κάνουν έναν πολύ ισχυρό προωθητή της μετάστασης.Θεωρεί όμως πως τα αποτελέσματα είναι πολύ πρώιμα ώστε να μπορέσουν να προκύψουν συμπεράσματα που αφορούν συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές ή οδηγίες για ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους.

Η έρευνα ενισχύει τα αναδυόμενα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν πως συγκεκριμένα διατροφικά πλάνα θα μπορούσαν να συμβάλλουν θετικά στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες καθώς συγκεκριμένα συστατικά των τροφών φαίνεται να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενα δημοσιεύματα της ίδιας επιστημονικής ομάδας που έδειξαν πως, σε έναν όγκο, μόνο ένα σύμπλοκο κυττάρων διέθετε την ικανότητα να εξαπλωθεί εκτός του όγκου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη τους σε άλλα όργανα. Αυτά τα ειδικά κύτταρα βασίζονται κυρίως σε λιπαρά οξέα, και πιο συγκεκριμένα, με βάση τη τελευταία έρευνα, στο παλμιτικό οξύ, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο φοινικέλαιο αλλά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα όπως το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές, στο δημοσίευμα τους στο περιοδικό Nature, βρήκαν πως, όταν το παλμιτικό οξύ προστέθηκε στη τροφή των ποντικιών, αυξήθηκε η πιθανότητα μετάστασης του καρκίνου του στόματος και του δέρματος. Άλλα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους σπόρους λιναρίου δεν είχαν αυτή την ιδιότητα.

Στην έρευνα προτάθηκε πως η έκθεση στο παλμιτικό οξύ προκάλεσε αλλαγές στη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να καταναλώνουν πιο εύκολα λιπαρά οξέα αλλά και τη δυνατότητα να χτίσουν δίκτυα σηματοδότησης εκτός του όγκου, ένα βήμα αποφασιστικό για την εξάπλωση τους.

Η μετάσταση καρκινωμάτων αποτελεί τον κύριο λόγο θανάτου σε ασθενείς,ενώ τα περισσότερα είδη μεταστατικού καρκίνου δεν μπορούν να θεραπευτούν. 

https://www.theguardian.com/society/2021/nov/10/fatty-acid-found-in-palm-oil-linked-to-spread-of-cancer

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *