Η 25η Οκτωβρίου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ ολόκληρος ο μήνας Οκτώβριος έχει αφιερωθεί στην πρόληψη και την ενημέρωση, σχετικά με τη νόσο.
Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, για τη δημόσια υγεία.
Η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί ένα γεγονός που μεταμορφώνει ριζικά τη ζωή του ατόμου, επηρεάζοντας τόσο την ψυχική, όσο και σωματική του υγεία σε πολλαπλά επίπεδα.
Ο καρκίνος του μαστού, ως μία από τις πλέον διαδεδομένες μορφές καρκίνου, μεταξύ των γυναικών, φέρει ένα βαρύ συναισθηματικό φορτίο, το οποίο συχνά εκδηλώνεται με έντονο άγχος, ψυχική πίεση και μια πληθώρα περίπλοκων και συντριπτικών συναισθημάτων.
Το βάρος που καλουνται να σηκώσουν οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλο σε κάθε επίπεδο. Έρευνα που συμμετείχαν 552 γυναίκες που είχαν νοσήσει από πρώιμο ή και τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2019 έως τις 30 Ιουνίου του 2023 και των οποίων η διάγνωση και οι θεραπείες είχαν γίνει στην Ελλάδα έδειξε ότι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 4.673 ευρώ. Καλύπτεται, κατά κύριο λόγο, από το ίδιο το νοικοκυριό (66,1%) και από αποταμιεύσεις (40,6%). Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς της ασθενούς (23,9%) και ο δανεισμός από φίλους και γνωστούς (12,5%). Δείτε αναλυτικά την ερευνα:https://ygeianet.gr/ereyna-4-673-eyro-idiotikes-pliromes-gia-kathe-ellinida-me-karkino-toy-mastoy/
Η ομάδα του Κάπα3 στηρίζει και προβάλλει τις νέες έρευνες που προκύπτουν, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόληψη και την ενημέρωση των ασθενών της.
Όμως σήμερα για την ομάδα του Καπα3 μια ακόμα έρευνα αναδεικνύει τα σημαντικά σε αυτό τον αγώνα που δεν είναι άλλο από τη πίστη μας στον ΑΓΏΝΑ.
Η EMDR Europe Association, με αφορμή το «October Rose», την ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, για τον καρκίνο του μαστού, υποδεικνύει τη σημασία της θεραπείας EMDR (θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας της κίνησης των ματιών), η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, στην ανακούφιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Πιο συγκεκριμένα, η EMDR, η οποία αρχικά αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (PTSD), έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην ψυχολογική διαχείριση του καρκίνου του μαστού. Μέσω αυτής, οι ασθενείς μπορούν να επεξεργαστούν τις τραυματικές εμπειρίες που συνδέονται με τη διάγνωση, τις επώδυνες θεραπείες ή τον φόβο, για την έκβαση της ασθένειας. Αυτό τους επιτρέπει να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που σχετίζονται με την εμπειρία του καρκίνου.
Μελέτες Ιταλών ερευνητών δείχνουν ότι το EMDR είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων PTSD, καθώς και των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο, μέσω της θεραπείας απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας της κίνησης των ματιών (EMDR) είναι ευεργετικές. Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό τρόπων, με τους οποίους οι τεχνικές διέγερσης του εγκεφάλου, όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, για να ενισχύσουν τα οφέλη.
Εξίσου, μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Lorraine-Metz στη Γαλλία εξετάζει τις επιδράσεις της θεραπείας EMDR, σε δύο περιπτώσεις plantom breast sydrome. Το σύνδρομο φανταστικού μαστού (phantom breast syndrome) είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Παρόλο που ο μαστός έχει αφαιρεθεί, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να αισθάνονται σαν να είναι ακόμα εκεί, παρουσιάζοντας αισθήσεις, όπως φαγούρα, πίεση, κάψιμο, ή ακόμα και πόνο στην περιοχή που ήταν ο μαστός . Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν αλλαγές στην αντίληψη του σώματος και σημαντική μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο.
Ας προωθήσουμε την ενημέρωση και ας στηρίξουμε την έρευνα που μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Πηγές:
https://www.linkedin.com/pulse/october-rose-exploring-psychological-impact-breast-awcfe/
https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2024.1394586/full
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1158136014001224