Το νέο στέλεχος του COVID-19 προκαλεί ανησυχία

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το νέο στέλεχος του COVID-19 διαθέτει ένα “πολύ μεγάλο αριθμό” μεταλλάξεων και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κύματα της ασθένειας,ξεφεύγοντας από την άμυνα του οργανισμού.

Έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 10 κρούσματα σε τρείς χώρες, αλλα η μετάλλαξη έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ερευνητές καθώς οι αλλαγές στο γενετικό υλικό του μπορούν να βοηθήσουν τον ιό να ξεπεράσει την ανοσία του πληθυσμού.

Το στέλεχος B.1.1.529 έχει 32 μεταλλάξεις σε μια πρωτεΐνη του η οποία αποτελεί το τμήμα του ιού που τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του Covid. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα αλλά και να διαδίδεται, κάνοντας συγχρόνως πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του ιού από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μετάλλαξη αρχικά εμφανίστηκε στη Μποτσουάνα, όπου τα τρία κρούσματα έχουν πλέον αναλυθεί. Έξι ακόμη κρούσματα ακόμη επιβεβαιώθηκαν τη Νότια Αφρική και ένα στο Χόνγκ Κόνγκ σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική.

Ο δρ. Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ανάρτησε λεπτομέρειες του νέου στελέχους σε μια ιστοσελίδα δημοσίευσης γονιδιώματος(github.com), αναφέροντας πως “ο πολύ μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει πως το νέο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία”. 

Σε μια σειρά από tweets, ο Πίκοκ δηλώνει πως “πρέπει να υπάρξει πολύ έντονη παρακολούθηση του ιού λόγω των μεταλλάξεων του”, αλλά πρόσθεσε πως μπορεί να καταλήξει να είναι ένα “περίεργο σύμπλοκο” το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό. “Ελπίζω να ισχύει αυτή η περίπτωση”, γράφει.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, επικεφαλής στο ινστιτούτο γενετικής UCL, αναφέρει πως ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο νέο στέλεχος ενδεχομένως έχει προκύψει κατα τη διάρκεια χρόνιας μόλυνσης από τον Covid σε άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανότατα ασθενή με HIV χωρίς φαρμακευτική χορήγηση για την αντιμετώπιση του.

“Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη μεταδοτικότητα του στελέχους σε αυτό το στάδιο. Για την ώρα πρέπει να είναι σε στενή παρακολούθηση και ανάλυση, αλλά δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας εκτός κι’αν αρχίσει να αυξάνεται η μεταδοτικότητα του το κοντινό μέλλον.

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/24/scientists-warn-of-new-covid-variant-with-high-number-of-mutations

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *