Με την πανδημία του Covid-19 έγιναν αλλαγές σε ολόκληρη την πορεία του καρκίνου, μερικές από τις οποίες ήταν θετικές και πιθανόν να ενσωματωθούν στο σύστημα υγείας.
Η τηλεϊατρική χρησιμοποιούταν ήδη στην Αυστραλία λόγω της απόστασης. Στις αρχές της πανδημίας, εξετάστηκε η υιοθέτηση της τηλεθεραπείας στη γενική πρακτική και την εξειδικευμένη φροντίδα, αλλά δεν υπήρχε χρηματοδότηση για την τηλεθεραπεία τους πρώτους μήνες του 2020. Η Cancer Australia εξέτασε τις επιπτώσεις του Covid-19 στην διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου τους τελευταίους 18 μήνες. Υπήρξε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό βιντεοδιασκέψεων, κυρίως στην ογκολογία και την ψυχιατρική, αλλά η τηλεθεραπεία χρησιμοποιήθηκε κυρίως με τηλεφωνικά μέσα. Στην Αυστραλία, στην διάρκεια της πανδημίας, 12 στοιχεία της φροντίδας του καρκίνου άλλαξαν, από την εκτεταμένη χρήση της τηλεϊατρικής, έως την υποδιαίρεση της ακτινοθεραπείας, το ογκολογικό νοσοκομείο στο σπίτι κλπ. και κάποιες από τις αλλαγές αποδείχθηκαν εξαιρετικά επωφελείς.
Ο Covid έδωσε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να επεκταθεί η τηλέθεραπεία καταφέρνοντας να διατηρηθεί η περίθαλψη. Η τηλεϊατρική παρείχε με αυτό τον τρόπο ασφάλεια επιλογές και ευκολία. Υπήρξε επίσης, ταχεία μετατροπή από τις δια ζώσης σε εικονικές συνεδριάσεις, καθώς θεωρήθηκαν βολικότερες από τις διεπιστημονικες ομάδες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία συμμετοχής και σε γενικούς ιατρούς, επεκτείνοντας την χρήση τεχνολογικών μεσών και βελτίωση της τήρησης των οδηγιών διεπιστημονικής φροντίδας.
Η χρήση της τηλε-υγείας χρησιμοποιείται για την υποστηριξή της φροντίδας παρακολούθησης, αλλαγή που αξιοποιεί την τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού και αυξάνει την ικανότητα των ειδικών και των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Στην Αυστραλία, αποδείχθηκε οτι η υποστηρικτική και παρηγορητική φροντίδα μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια και εξ αποστάσεως, με προφανέστατα πλεονεκτήματα στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς Στην διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ταχεία ανάπτυξη εικονικών κλινικών δοκιμών, και αυτό διευκόλυνε την πρόσβαση και επέτρεψε μεγαλύτερη συμμετοχή για ασθενείς από περιφερειακές περιοχές.
Η Τηλεϊατρική είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πριν από την πανδημία του Covid, σε διάφορες χώρες όπως την Γαλλία,τον Καναδά, οποίος ήταν ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους στη χρήση της τηλεϊατρικής. ωστόσο, εξετάζοντας τι συμβαίνει σήμερα, έχει μείνει πολύ πίσω στην υιοθέτηση της εικονικής φροντίδας. , την Λατινική Αμερική, την Ινδία , το Μπελίζ, το Περού, την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Νικαράγουα.
Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο του Covid-19, επηρέασε πολλά επίπεδα του συνεχούς ελέγχου του καρκίνου: φροντίδα για τον καρκίνο, συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σχέδια για τον καρκίνο, πολιτικές και προϋπολογισμούς. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Η τηλεϊατρική έχει εφαρμοστεί σε πολλαπλές κλινικές ρυθμίσεις και γενικά συμφωνείται ότι δημιουργεί υψηλά επίπεδα ικανοποίησης για τους ασθενείς και τους γιατρούς και μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Πιο συγκεκριμένα ,τον Ιανουάριο του 2021 ο Alejandro Berlin και η ομάδα του δημοσίευσαν μια εργασία στο JAMA Oncology σχετικά με την ταχεία εφαρμογή της εικονικής φροντίδας για καρκινοπαθείς κατά τη διάρκεια του COVID-19 στο Κέντρο Καρκίνου Princess Margaret (PM) στο Τορόντο,
Ο COVID-19 έχει λειτουργήσει ως ώθηση για ευρεία αναγνώριση και αποδοχή της τηλε-ογκολογίας. . Η τηλεογκολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών επισκέψεων σε νοσοκομεία, ειδικά όταν οι χρόνοι ταξιδιού είναι σημαντικοί, όπως συμβαίνει σε μια χώρα όπως η Ινδία.
Στο μέλλον προσδωκούμε την παρακολούθηση εικονικών και ψηφιακών συνοδών από την αρχή της νόσου στο πρόγραμμα επιβίωσης και παρηγορητικής, και την ειδοποίηση των οικείων για τα “κακά νεά’ μέσω βιντεοσυνομηλιών, καθώς θεωρούνται πιο άμεσες.
Η τηλεϊατρική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του καρκίνου, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης σε δομές υγείας και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές εντός μεγάλων χωρών. Παρά τα πιθανά οφέλη της ηλεκτρονικής υγείας, η ενσωμάτωσή της στα συστήματα υγείας και την περίθαλψη των ασθενών παραμένει περιορισμένη . Υπάρχει επίσης μικρή ρυθμιστική καθοδήγηση. Αποτελεί πλέον προτεραιότητα η εξασφάλιση μεγαλύτερης στήριξης της δημόσιας πολιτικής για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής. Τέλος, για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό βαθμό οι ψηφιακές καινοτομίες, είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν ιατροί και νοσηλευτές, αλλά και φοιτητές ιατρικής, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να είναι έτοιμοι εάν χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.
Περισσότερα στο : https://cancerworld.net/examples-of-telemedicine-application-worldwide/