Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση

Ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση και την εισαγωγή στην εντατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 350.000 άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, έχουν νοσήσει μόνο 450 και όλα με ήπια συμπτώματα! Επιπλέον, από τα 600.000 άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση, έχουν νοσήσει περίπου 1.000.

“Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% από τη μόλυνση με τον νέο ιό. Όμως, προστατεύει 100% από τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία στο νοσοκομείο”, τόνισε σήμερα στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Μαρία Θεοδωρίδου. Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή ομάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό:

  • Το 57% των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών
  • Το 58% των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών
  • Το 65% των ατόμων ηλικίας 75-79 ετών
  • Το 50% των ατόμων 60-64 ετών

Η κα Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική την αποδοχή του εμβολιασμού. Επικαλέστηκε μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών (της καθηγήτριας Βάνας Σύψα), σύμφωνα με την οποία η αποδοχή στα άτομα άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί στο 85,9% από τον Νοέμβριο (αύξηση κατά 17%). Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται κινητοποίηση για τον εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες και έκανε σύσταση για αξιοποίηση της άυλης συνταγογράφησης.

Όπως αναμενόταν και είχε γίνει γνωστό, η κα Θεοδωρίου ανακοίνωσε και επισήμως ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca, επιτρέποντας πλέον τη χορήγησή τους και σε άτομα άνω των 65 ετών. Όπως είπε, τρεις νέες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές σε άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και 65-69 ετών, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα, που διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο από την covid-19. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει εμβολιασμός των ατόμων, που απασχολούνται στον τουρισμό, ο κ. Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός σε επαγγελματικές κατηγορίες θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των ατόμων, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Συνεπώς, είναι φύσει αδύνατον, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως πριν το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού.

Τέλος με την τελευταία ενημέρωση   γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους συνολικά 1.200.000 δόσεις (400.000 δόσεις το μήνα).

Πηγή: virus.com.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *