Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Σε διαβούλευση τέθηκε από τον υπουργό Υγείας το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».  Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα ζωής των πασχόντων από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας θεσπίζεται σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και μάλιστα συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Σε δημόσια διαβούλευση καλείται κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, τη Τρίτη και ώρα 08:00.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με τη δημιουργία και την οριοθέτηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας  του ολοκληρωμένου συστήματος  εκτιμάται ότι θα ικανοποιούνται οι εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών  και των οικογενειών τους.

Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η διαχείριση των δυσκολιών λόγω της πανδημίας COVID-19 και η προστασία της δημόσιας υγείας, με την παράταση των αναγκαίων ρυθμίσεων, ενόψει της χειμερινής περιόδου.  Στη ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέση με τον τρόπο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός της αγοράς με τα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, η αναγνώριση σε επίπεδο αποζημιώσεως της καινοτομίας και πρωτοτυπίας ελληνικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, η διευκόλυνση στελέχωσης των κινητών ομάδων υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) και η ανάκληση των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών υπό προϋποθέσεις και εφόσον επακολουθεί εμβολιασμός.

Αναλυτικότερα εμπεριέχει:

  1. Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας,
  2. Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
  3. Την πρόβλεψη της συγκρότησης μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας
  4. Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
  5. Την σύσταση και η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.
  6. Λοιπές διατάξεις για παράταση ισχύος επειγουσών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.
  7. Την υπό προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχει εμβολιασμός η αναδρομική διαγραφή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Περισσότερα :

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο Πλεύρη για την ανακουφιστική φροντίδα

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *