Πότε μια εξέταση του αίματος αποκαλύπτει ποίοι καλοήθεις όγκοι γίνονται καρκινικοί;

Τα άτομα με μια κληρονομική πάθηση γνωστή ως νευροϊνωμάτωση τύπου 1 ή NF1, συχνά αναπτύσσουν μη καρκινικούς ή καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται κατά μήκος των νεύρων. Αυτοί οι όγκοι μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε επιθετικούς καρκίνους, αλλά δεν υπάρχει καλός τρόπος για να καθοριστεί εάν αυτή η μετατροπή σε καρκίνο έχει συμβεί.

Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που, πιστεύουν, θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και φθηνή προσέγγιση για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου σε άτομα με NF1. Η εξέταση αίματος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν πόσο καλά ανταποκρίνονται οι ασθενείς στη θεραπεία για τον καρκίνο τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος 31 Αυγούστου του PLOS Medicine .

Το NF1 είναι το πιο κοινό σύνδρομο προδιάθεσης για καρκίνο, που επηρεάζει 1 στους 3.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Η πάθηση, που προκαλείται από μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται NF1, διαγιγνώσκεται σχεδόν πάντα στην παιδική ηλικία. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με NF1 θα αναπτύξουν μεγάλους αλλά καλοήθεις όγκους στα νεύρα, που ονομάζονται πλέγμα νευροϊνώματα.

Σε έως και 15% των ατόμων με πλεγματοειδές νευροϊνώματα, αυτοί οι καλοήθεις όγκοι μετατρέπονται σε μια επιθετική μορφή καρκίνου που είναι γνωστός ως κακοήθης όγκος περιφερικού νευρικού περιβλήματος ή MPNST. Οι ασθενείς με MPNST έχουν κακή πρόγνωση επειδή ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και συχνά γίνεται ανθεκτικός τόσο στη χημειοθεραπεία όσο και στην ακτινοβολία. Μεταξύ των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με MPNST, το 80% πεθαίνει μέσα σε πέντε χρόνια.

«Φανταστείτε να περνάτε τη ζωή με ένα σύνδρομο προδιάθεσης για καρκίνο όπως το NF1. Είναι κάτι σαν μια βόμβα που χτυπάει», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jack F. Shern, MD, μελετητής κλινικής έρευνας Lasker στο τμήμα Παιδιατρικής Ογκολογίας του NCI. «Οι γιατροί θα παρακολουθούν για καρκινικούς όγκους, και εσείς θα τους προσέχετε, αλλά θέλετε πραγματικά να ανακαλύψετε αυτή τη μετατροπή σε καρκίνο όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Οι γιατροί επί του παρόντος χρησιμοποιούν είτε απεικονιστικές σαρώσεις (MRI ή PET scan) είτε βιοψίες για να προσδιορίσουν εάν τα πλεγματοειδή νευροϊνώματα έχουν μετατραπεί σε MPNST. Ωστόσο, τα ευρήματα της βιοψίας δεν είναι πάντα ακριβή και η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη για τους ασθενείς, επειδή οι όγκοι αναπτύσσονται κατά μήκος των νεύρων. Οι εξετάσεις απεικόνισης, εν τω μεταξύ, είναι ακριβές και μπορεί επίσης να είναι ανακριβείς.

«Αυτό που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε εάν μέσα σε αυτό το μεγάλο, ογκώδες καλοήθη πλέγμα νευροϊνώματος, κάτι κακό μαγειρεύεται και μετατρέπεται σε MPNST», είπε ο Δρ Σερν. «Λοιπόν σκεφτήκαμε, “Τι θα γινόταν αν αναπτύξαμε μια απλή εξέταση αίματος όπου αντί για μια μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος ή μια φανταχτερή σάρωση PET, θα μπορούσαμε απλώς να τραβήξουμε ένα δείγμα αίματος και να πούμε εάν ο ασθενής έχει κάπου MPNST;”

Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, ο Δρ. Shern και οι συνεργάτες της μελέτης Aadel A. Chaudhuri, MD, Ph.D., και Angela C. Hirbe, MD, Ph.D., της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και οι συνεργάτες τους συνέλεξαν δείγματα αίματος από 23 άτομα με πλεγματοειδές νευροϊνώματα, 14 ασθενείς με MPNST που δεν είχαν υποβληθεί ακόμη σε θεραπεία και 16 υγιή άτομα χωρίς NF1. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν έφηβοι και νεαροί ενήλικες, η ηλικιακή ομάδα στην οποία αναπτύσσεται συχνότερα το MPNST. Οι ερευνητές απομόνωσαν DNA απαλλαγμένο από κύτταρα -δηλαδή DNA που χύνεται από τα κύτταρα στο αίμα- από τα δείγματα αίματος και χρησιμοποίησαν τεχνολογία αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος για να αναζητήσουν διαφορές στο γενετικό υλικό μεταξύ των τριών ομάδων.

Το DNA χωρίς κύτταρα σε ασθενείς με MPNST είχε πολλά χαρακτηριστικά που το ξεχώριζαν από το DNA των άλλων δύο ομάδων. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με MPNST είχαν κομμάτια DNA χωρίς κύτταρα που ήταν μικρότερα από αυτά σε άτομα με πλεγματοειδές νευροϊνώματα ή χωρίς NF1. Επιπλέον, η αναλογία του απαλλαγμένου από κύτταρα DNA που προέρχεται από όγκους – που ονομάζεται «κλάσμα όγκου πλάσματος» – στα δείγματα αίματος ήταν πολύ υψηλότερη σε άτομα με MPNST από ό,τι σε άτομα με πλεγματοειδές νευροϊνώματα. Μαζί, αυτές οι διαφορές επέτρεψαν στους ερευνητές να διαφοροποιήσουν, με ακρίβεια 86%, μεταξύ των ασθενών με πλεγματοειδές νευροϊνώματα και εκείνων με MPNST.

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη με MPNST, το κλάσμα του όγκου του πλάσματος ευθυγραμμίστηκε επίσης με το πόσο καλά ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Με άλλα λόγια, εάν το κλάσμα του όγκου στο πλάσμα τους μειώθηκε μετά τη θεραπεία, το μέγεθος και ο αριθμός των όγκων τους (όπως μετρήθηκαν με απεικονιστικές σαρώσεις) επίσης μειώθηκαν. Μια αύξηση του κλάσματος του όγκου στο πλάσμα συσχετίστηκε με μεταστατική υποτροπή.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι αντιμετωπίζετε έναν ασθενή με ένα σχήμα χημειοθεραπείας. Αυτή η εξέταση αίματος θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε εάν η ασθένεια υποχωρεί ή ίσως ακόμη και εξαφανιστεί εντελώς», είπε ο Δρ Σερν. «Και αν είχατε κάνει χειρουργική επέμβαση και είχατε βγάλει ένα MPNST και η εξέταση αίματος ήταν αρνητική, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθήσετε τον ασθενή για να δείτε εάν ο όγκος επιστρέφει».

Οι εξετάσεις αίματος αυτού του τύπου έχουν επίσης εφαρμογές στην έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση ασθενών με άλλες γενετικές διαταραχές που προδιαθέτουν για καρκίνο, όπως η πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία, στην οποία οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να γίνουν καρκινικοί ή το σύνδρομο Li-Fraumeni, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετούς τύπους καρκίνου.

«Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να εφαρμόσουμε αυτές τις τεχνολογίες όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια απλή εξέταση αίματος για να ελέγξουμε έναν πληθυσμό σε κίνδυνο», είπε ο Δρ Σερν. «Αν το τεστ δείξει κάτι μη φυσιολογικό, τότε είναι που ξέρουμε να δράσουμε και να ψάξουμε για όγκο».

Αναφορά
  1. Szymanski JJ, Sundby RT, Jones PA, et al. Αλληλουχία ολικού γονιδιώματος εξαιρετικά χαμηλής διέλευσης DNA χωρίς κύτταρα για τη διάκριση του κακοήθους όγκου περιφερικού νευρικού ελύτρου (MPNST) από την καλοήθη πρόδρομη βλάβη του: Μια μελέτη διατομής. PLoS Med  2021; 18(8). DOI: 10.1371/journal.pmed.1003734
https://www.cancer.gov/news-events/press-releases/2021/neurofibromatosis-cancer-blood-test

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *