Νικώντας τον Καρκίνο στην Τρίτη Ηλικία

Βρισκόμαστε στην εποχή που ο ιατρικός κόσμος κρούει τον κώδωνα κινδύνου για εξελισσόμενα ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων καρκινοπαθών, σε σημείο αδυναμίας καταπολέμησης αυτού του γεγονότος. 

 Κατά το ASCO (American Society of Clinical Oncology) η δημόσια υγεία διαφαίνεται ασταθής, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, όπως, συνεπώς, και ο αριθμός των ηλικιωμένων, το οποίο σε συνάρτηση με την εξέλιξη του γηριατρικού καρκίνου, καθιστούν τα αντικαρκινικά κέντρα αδύναμα στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Μια ανησυχία που εξέφρασε και ο Dr Andrew Chapman, Διευθυντής του Καρκινικού Κέντρου Sidney Kimmel, στο ετήσιο συνέδριο του ASCO.

Ενδιαφέρον προκαλούν οι τοποθετήσεις του Dr Andrew Chapman, σχετικά με τη θέση που έχει ο ηλικιωμένος καρκινοπαθής στον τομέα της υγείας. Είναι γνωστό, πως οι ηλικιώμενοι έχουν διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες και στόχους από τον μέσο ενήλικα, όμως, στο τέλος παραγκωνίζεται, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αν είσαι μεγαλύτερος δε θα ασχοληθούμε».

 Φυσικά, από την πλευρά των καρκινοπαθών υπερηλικών, υπάρχει μια άρνηση ως προς τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των θεραπειών, καθώς αυτές, ίσως, τους κρατήσουν μακρία από δραστήριοτητες, όπως είναι οι οικογενειακές στιγμές, η οδήγηση ή άλλα χόμπυ. Μια στάση που βρίσκεται σε αντίθεση με ένα μέσο ενήλικα, που θέλει να ζήσει αρκετά χρόνια ακόμα και θα τήρησει πιο εύκολα τις απαιτήσεις των θεραπειών. 

Είναι αξιοσημείωτη η τοποθέτηση της Dr Julie Gralow, Επικεφαλής Ιατρική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος του ASCO, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει «το 2040 αναμένονται 16,3 εκατομμύρια θάνατοι, μόνο από την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού».

 Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, η περιορισμένη ογκολογική εκπαίδευση και ο περιορισμός κλινικών δοκιμών σε νεότερους πληθυσμούς, καθιστούν την αντιμετώπιση του καρκίνου στους υπερήλικες αρκετά απαιτητική. 

 Στατιστικά, στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι έως το 2040 τα ¾ του πληθυσμού με καρκίνο, θα είναι υπερήλικες (National Cancer Institute). Στη Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των καρκινοπαθών θα αυξηθεί στο 1/3, οι οποίοι θα είναι άνω των 70. (Cancer Research UK). 

Μια βασική υπενθύμιση είναι πως οι ηλικιωμένοι καρκινοπαθείς πιθανώς να αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα υγείας, θέτοντας την θεραπεία περίπλοκη και δύσκολη. 

 Είναι υψίστης σημασίας να κινητοποιηθεί ο παγκόσμιος υγιεινομικός πληθυσμός μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο και να προστατέψει τον ηλικιωμένο πληθυσμό από την αντιξοότητα του καρκίνου. 

Πηγή: 

https://www.theguardian.com/society/2023/jun/05/global-silver-tsunami-of-older-cancer-patients-is-coming-experts-warn

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *