Κίνδυνοι του COVID- 19 σε ιστούς του εγκεφάλου που σχετίζονται κυρίως με την όσφρηση

Οι επιπτώσεις του Covid- 19 είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τα άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 έχουν μεγαλύτερη απώλεια γκρίζας ύλης και βλάβη στους ιστούς του εγκεφάλου συγκριτικά με τα άτομα που δεν κόλλησαν τον ιό.

Στην μελέτη πήραν μέρος 785 άτομα ηλικίας απο 51 έως 81 και υποβλήθηκαν, όπως φαίνεται για πρώτη φορά, σε εγκεφαλικές αξονικές  πρίν αλλά και μήνες αφότου νόσησαν. Από τις σαρρώσεις ανακαλύφθηκε συρρίκνωση και βλάβη σε ιστούς του εγκεφάλου που σχετίζονται κυρίως με την όσφρηση αλλά και σε άλλες λειτουργίες.

Ετήσια, υπάρχει μικρή απώλεια γκρίζας ύλης, με την κανονική γήρανση. Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, σε περιοχές που αφορούν την μνήμη υπάρχει απώλεια που ανέρχεται σε ποσοστό 0,2 έωσ 0,3 %, ενώ αντίθετα σε άτομα που νόσησαν, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν, παρατηρήθηκε μείωση γκρίζας ύλης σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου από 0,2 τοις εκατό και 2 τοις εκατό πρόσθετη απώλεια , στα 3 πρώτα χρόνια μεταξύ των σαρώσεων. 

Σύμφωνα με την Δρ Serena Spudich, επικεφαλής νευρολογικών λοιμώξεων και παγκόσμιας νευρολογίας στο Yale School of Medicine, τα άτομα με Covid της μελέτης , είναι επαρκές πειστήριο για την αλλαγή που συμβαίνει στον εγκέφαλο και μπορούν να αποτελέσουν βάση για νέες έρευνες. Αλλά όπως τόνισε η Δρ. Serena, θα ήταν υπερβολικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο covid-19 έχει μακροπρόθεσμες κλινικές επιπτώσεις. “Το να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να θεωρεί ότι εάν νοσήσουν θα έχουν μόνιμα εγκεφαλική βλάβη και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν δεν είναι ο σκοπός της έρευνας “.

Περισσότερα στο :

https://www.nytimes.com/2022/03/07/briefing/covid-brain-damage-rto.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *