Καρκίνος και οικονομική ένδεια σύμφωνα με μελέτη σε 9.174 νοικοκυριά από το Rutgers

Η δαπανηρή συνεχιζόμενη θεραπεία για τον καρκίνο και τον διαβήτη είναι οι πιο γνωστοί παράγοντες του ιατρικού χρέους που συμβάλλει στα δύο τρίτα των προσωπικών πτωχεύσεων, αλλά μια μελέτη του Rutgers δείχνει ότι και άλλες χρόνιες παθήσεις συμβάλλουν σημαντικά.

Το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες, το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης συνδέονται με αυξημένα ποσοστά ιατρικού χρέους, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από 9.174 νοικοκυριά που συμμετείχαν στο κύμα 2019 της μελέτης Panel Study of Income Dynamics (PSID). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine.

“Το ιατρικό χρέος έχει συχνά συνδεθεί με τον καρκίνο και, πιο πρόσφατα, με τον διαβήτη. Το σημαντικό εύρημα εδώ είναι ότι το ιατρικό χρέος συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα χρόνιων παθήσεων”, δήλωσε η Irina Grafova, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. “Το άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ χρόνιων ασθενειών και ιατρικού χρέους υπάρχει σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος. Δεν περιορίζεται στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. Ισχύει επίσης για τα νοικοκυριά μεσαίου και υψηλότερου εισοδήματος, οπότε πρόκειται πραγματικά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία”.

Το PSID, το οποίο ξεκίνησε το 1968, διεξήγαγε το κύμα ερωτηματολογίων του 2019 στα αγγλικά και τα ισπανικά μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2019 και 8 Ιανουαρίου 2020. Καλύπτει αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών των ΗΠΑ και περιέχει στοιχεία για το εισόδημα των νοικοκυριών, το ιατρικό χρέος, τα δημογραφικά στοιχεία, τις ασθένειες και τις συμπεριφορές υγείας.

Η ομάδα μελέτης διαχώρισε τα νοικοκυριά ανά επίπεδο εισοδήματος: χαμηλότερο (λιγότερο από το διπλάσιο του ορίου φτώχειας της απογραφής), μεσαίο (δύο έως τέσσερις φορές το όριο) και υψηλότερο (πάνω από τέσσερις φορές το όριο). Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας υπολόγισαν τη συσχέτιση μεταξύ 11 χρόνιων παθήσεων και δύο οικονομικών συνθηκών: οποιοδήποτε αναφερόμενο ιατρικό χρέος ή πάνω από 2.000 δολάρια σε αναφερόμενο ιατρικό χρέος.

Οι χρόνιες παθήσεις που συνδέονται περισσότερο με το ιατρικό χρέος είναι οι ακόλουθες:

καρδιακές παθήσεις, άσθμα και αγχώδεις διαταραχές (σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα)
Διαβήτης, πνευμονοπάθεια και διαταραχές της διάθεσης (σε νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος)
Καρκίνος, πνευμονοπάθεια, αρθρίτιδα και διαταραχές της διάθεσης (σε νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα)

Τα ποσοστά οποιουδήποτε ιατρικού χρέους ήταν 8,74% στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, 9,77% στα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα και 4,6% στα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα. Τα ποσοστά ιατρικού χρέους άνω των 2.000 δολαρίων – αριθμός που προηγούμενες έρευνες θεωρούν ως το όριο όπου συχνά ξεκινούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα – ήταν 5,82% στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, 6,46% στα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα και 3,05% στα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα.

Η μελλοντική έρευνα της ίδιας ομάδας θα εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ χρόνιων παθήσεων και ιατρικού χρέους, θα διερευνήσει πώς η πανδημία COVID-19 επηρέασε το ιατρικό χρέος και θα διερευνήσει στρατηγικές για τη μείωση του ιατρικού χρέους.

“Ανυπομονούμε να δούμε τα δεδομένα από το κύμα PSID του 2021, ώστε να δούμε πώς η COVID επηρέασε τα επίπεδα χρέους”, δήλωσε η Grafova. “Η ίδια η πανδημία και η αντίδρασή μας σε αυτήν ήταν τόσο μεγάλη και πολύπλευρη που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Μήπως οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με την COVID και η υψηλότερη ανεργία αύξησαν το ιατρικό χρέος ή μήπως οι πληρωμές για την τόνωση της οικονομίας και οι μειωμένες δαπάνες για πράγματα όπως εστιατόρια και διακοπές επέτρεψαν στους Αμερικανούς να μειώσουν το ιατρικό τους χρέος; Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις, αλλά θα πρέπει να τις μάθουμε σύντομα”.

https://www.rutgers.edu/news/cancer-and-diabetes-arent-only-conditions-driving-medical-debt

By Andrew Smith Date October 1, 2022 Media Contact Andrew Smith andrew.smith3@rutgers.edu

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *