Γνωρίζοντας το τάι τσι με τον Παναγιώτη Πιερράκο

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3 με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει πως σε συνεργασία με τον δάσκαλο Τάι Τσι Παναγιώτη Πιερράκο, θα ξεκινήσουν τη δική τους σειρά εκπαιδευτικών βίντεο Τάι Τσι διαμορφωμένα για ογκολογικούς ασθενείς! Στο πλαίσιο μίας ενέργειας που έφερε ογκολογικούς ασθενείς σε επαφή με τη φυσική δραστηριότητα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Παναγιώτη Πιερράκο για την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ιστορικά Στοιχεία

Γύρω στο 1600 μ.Χ στην Κίνα, στην επαρχία Χενάν ζούσε ένας χαρισματικός στρατηγός της οικογενείας Τσεν. O Chen Bu συνδυάζοντας τις πολεμικές του γνώσεις με γραφές από άλλες πολεμικές τέχνες της εποχής, τον Ταοϊσμό και την κινέζικη ιατρική, δημιούργησε το τάι τσι με σκοπό την προστασία του χωριού του από επιδρομείς. Το τάι τσι διαδόθηκε και με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να διδάσκεται στο παλάτι του αυτοκράτορα.  Υπάρχουν τέσσερα επίσημα στυλ τάι τσι με το Chen tai chi να θεωρείται ως το πιο πολεμικό.

 

Ο Παναγιώτης Πιερράκος για το τάι τσι

Τα οφέλη του στην υγεία

Το τάι τσι έχει ως βάση την διαχείριση του chi δηλαδή της εσωτερικής ενέργειας που ο καθένας μας έχει. Το κάθε ανθρώπινο σώμα αποτελεί μία αυτοτελή πηγή ενέργειας. Ο σκοπός του tai chi είναι ο εντοπισμός προβλημάτων και η συσσώρευση ενέργειας στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να επέλθει ίαση. Επιπλέον οφέλη που έχει το τάι τσι είναι η βελτίωση της ισορροπίας, η πρόληψη και η επιβράδυνση των νευρολογικών παθήσεων (αλτσχαϊμερ, σκλήρυνση κτλ.) και η ψυχική ευεξία.

 

Το τάι τσι είναι για όλους

Ο τρόπος που εκτελούνται οι ασκήσεις δεν απαιτεί δύναμη και ταχύτητα. Αντιθέτως η χαλάρωση του σώματος και ο αργός ρυθμός είναι απαραίτητα έτσι ώστε  ο εκάστοτε ασκούμενος να βρει την σωστή στάση του σώματος στην κάθε άσκηση κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μεγάλη ένταση. Παράλληλα ούτε η καλή ισορροπία αποτελεί προαπαιτούμενο διότι γίνεται μια σταδιακή αύξηση του βαθμού δυσκολίας.

 

Η σημασία της συστηματικής άσκησης

Ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος στο τάι τσι συνδέεται άμεσα με την απομνημόνευση των κινήσεων από το σώμα. Όταν λοιπόν μια άσκηση επαναληφθεί αρκετές φορές και το μυαλό δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε εγρήγορση τότε είναι που ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση ευεξίας. Το συναίσθημα αυτό είναι αισθητό με τη λήξη ενός μαθήματος τάι τσι.

 

Η σχέση δασκάλου – μαθητή

Η έννοια της ανατροφοδότησης, της επικοινωνίας δηλαδή ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή, είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του μαθητή. Στο πλαίσιο του μαθήματος όλες οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες και αντιμετωπίζονται ισάξια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μία λάθος εκτέλεση άσκησης δεν θα διορθωθεί από τον δάσκαλο.

 

Τάι Τσι από το σπίτι

Προτού κάποιος ξεκινήσει να εξασκείται στο τάι τσι είναι απαραίτητη η έρευνα των στυλ του ώστε να μάθει ποιο από όλα του ταιριάζει καθώς και η σωστή επιλογή του καθηγητή. Η εκτέλεση βασικών κινήσεων μπορεί πολύ εύκολα να γίνει από το σπίτι με την παρακολούθηση βίντεο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθει κάποιος ενδιαφερόμενος σε επαφή με την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, ωστόσο όποιος θέλει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο καλό θα είναι να συνεχίσει υπό την -καθοδήγηση ενός δασκάλου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά εκπαιδευτικών βίντεο τάι τσι ειδικά διαμορφωμένα για ογκολογικούς ασθενείς θα αναρτηθούν σύντομα στα κοινωνικά μας δίκτυα.

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *