Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ- Πως θα κλείσω Δωρεάν Εξετάσεις

Σε μία νέα προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκίνησε  στις 13 Μαΐου 2024, η αποστολή των πρώτων sms στους δικαιούντες προληπτικών εξετάσεων test PAP, μοριακό τεστ HPV DNA και εξέταση για κολποσκόπηση και βιοψία.

Συγκεκριμένα, και με βάση τις ανακοινώσεις στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας , Ειρήνη Αγαπηδάκη στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις γυναίκες 21 έως 65 ετών. Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι θα λάβουν μέσω της άυλης συνταγογράφησης, εφόσον το έχουν ενεργοποιήσει, ένα τυποποιημένο sms με έναν αριθμό παραπεμπτικού.

Πώς κλείνω ραντεβού;

Αναλυτικά στις οδηγίες του Υπουργείου φαίνεται ότι:

Αφού λάβουν οι δικαιούχοι το μήνυμα θα εισέλθουν στον ιστότοπο του gov και θα αναζητήσουν το σημείο «Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων». Εκεί, συμπληρώνοντας τα στοιχεία  ανά την περιοχή θα βρουν τον πάροχο  που συνεργάζεται με το Πρόγραμμα. Έπειτα θα κλείσουν ραντεβού, δίνοντας το ΑΜΚΑ, για τη διεκπεραίωση της εξέτασης. Τα αποτελέσματα θα λάβουν από τον Γυναικολόγο Γιατρό που έκανε την εξέταση.

Προσοχή:

Όσες γυναίκες  δεν έχουν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ, να απευθυνθούν σε  συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν έτσι το ραντεβού τους, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Προϋποθέσεις:

Οι γυναίκες που ανήκουν από 21 έως 29 έτη να μην  έχουν πραγματοποιήσει εξέταση PAP ή HPV-DNA κατά τα τρία (3) προηγούμενα ημερολογιακά έτη.

Οι γυναίκες που ανήκουν από 30 έως 65 έτη να μην έχουν πραγματοποιήσει εξέταση HPV-DNA κατά τα πέντε (5) προηγούμενα ημερολογιακά έτη και εξέταση PAP κατά τα τρία (3) προηγούμενα ημερολογιακά έτη.

Καθίσταται σαφές ότι οι εξετάσεις που διενεργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης με την ονομασία “Σπύρος Δοξιάδης” συνεχίζουν να παρέχονται δωρεάν στις δικαιούχους, και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 25 του ν. 5102/2024.

Πηγές:

https://testpap.gov.gr/

https://testpap.gov.gr/pos-mporo-na-kano-tis-exetaseis/

https://testpap.gov.gr/poioi-einai-dikaioyhoi/

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *