Επίπεδα νατρίου: μπορούν να δείξουν τον κίνδυνο για τους ασθενείς με Covid-19

Μελέτη του University College London έδειξε πως τα επίπεδα νατρίου, είτε υψηλά είτε χαμηλά, μπορεί να δείξουν πως θα εξελιχτεί  η κατάσταση ενός ασθενή με CoviD-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με CoviD-19 παρουσίασαν χαμηλά ή υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα. Αυτό επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της έρευνας.  Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας Πλούταρχος Τζούλης, Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας – Ιατρική Σχολή UCL.

Αυτό που οδήγησε τον κ Τζούλη στη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι σε παλιότερες μελέτες, μεγάλο ποσοστό των ασθενών με πνευμονία από βακτήρια έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου στον αίμα και αυτοί οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να αποβιώσουν. Έχοντας διεξάγει την τελευταία δεκαετία διάφορες μελέτες για τον κλινικό ρόλο του νατρίου, το βασικό ερώτημα ήταν εάν τα παθολογικά χαμηλά ή υψηλά επίπεδα νατρίου σε ασθενείς με COVID-19 συνδέονται με σοβαρότερη νόσο, ανάγκη για διασωλήνωση, ή ακόμη και θάνατο.

Φαίνεται λοιπόν πως ασθενείς με χαμηλά επίπεδα νατρίου έχουν διπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε σχέση με αυτούς με φυσιολογικό νάτριο. Ακόμη, οι ασθενείς που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν τριπλάσια πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με ηλικία, φύλο ή κάποιο άλλο νόσημα που συνυπάρχει. Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα συνήθως οφείλονται σε άλλους παράγοντες και όχι τόσο στη διατροφή. Αντ’ αυτού, η πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου οφείλονται είτε σε σοβαρή αφυδάτωση.

Η έρευνα είναι βέβαιο ότι θα χρησιμεύσει πάρα πολύ στους επιστήμονες και στο πρακτικό κομμάτι, καθώς τα επίπεδα νατρίου αίματος είναι μια εύκολη, φθηνή και γρήγορη εξέταση αίματος που μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης του ασθενούς. Ο εργαστηριακός έλεγχος, όταν κρίνεται απαραίτητος σε ασθενείς με COVID-19, πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει μέτρηση νατρίου αίματος.

Τα παραπάνω ευρήματά ανοίγουν το δρόμο να εξεταστεί γενικότερα το τι μπορεί να σημαίνουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα ενός ασθενή. Ειδικότερα, όσον αφορά τον νέο κορονοϊό, έχει να προσφέρει δύο θετικά. Πρώτον, θα εξετάσουμε την πιθανότητα τα επίπεδα νατρίου να αποτελούν βιοχημικό δείκτη που θα μας βοηθά να εντοπίσουμε εγκαίρως και γρήγορα ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν τη λεγόμενη “καταιγίδα κυτταροκινών“, μια υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Δεύτερον, να εξετάσουμε εάν τα χαμηλά επίπεδα νατρίου θα μπορούσαν να έχουν ρόλο για εξατομίκευση της θεραπείας με στοχευμένη χορήγηση σε αυτούς τους ασθενείς ανοσοτροποποιητικών θεραπειών. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως βοηθητικό για μια μεγάλη μερίδα ασθενών.

ΠΗΓΗ:  https://www.news4health.gr/ygeia/6736/ta-epipeda-natriou-deixnoun-ton-kindyno-gia-tous-astheneis-me-covid-19-o-ellinas-epikefalis-tis-meletis-eksigei

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *