Εμβολιασμός Ευπαθών Ομάδων και Αριθμοί

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολισμό τον ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε «Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες» Ο υφυπουργός διευκρίνησε και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί : «Όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ειδοποίηση με sms. Αυτοί είναι περίπου 83.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ ή από το σπίτι τους να μπουν στην πλατφόρμα και να ορίσουν το ραντεβού τους».

https://www.kathimerini.gr/society/561298513/g-georgantas-anoigei-i-platforma-emvoliasmoy-gia-tis-eypatheis-omades/

Ωστόσο καλό θα ήταν να μιλήσουμε με αριθμούς, ώστε να υπάρξει μια ευκρινέστερη εικόνα.

Ο διαχωρισμός των ευπαθών ομάδων λόγω νοσήματος διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτή του αυξημένου κινδύνου και αυτή του σοβαρού κινδύνου νόσησης. Εκτιμάται πως η πρώτη κατηγορία θα εμβολιαστεί παράλληλα με άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, ενώ η δεύτερη κατηγορία θα ακολουθήσει αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Γίνεται γνωστό ότι οι πλατφόρμες για τους 70 – 74 και 65 – 69 θα ανοίξουν την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 ετών και οι εμβολισμοί σε αυτούς θα αρχίσουν μετά από 3 ημέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου.Τέλος για την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65-69 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 2 Απριλίου και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα προτεραιοποίησης στον οποίο καταλήγει η Επιτροπή Εμβολιασμών, στην ομάδα αυξημένου κινδύνου ανήκουν συμπολίτες μας με βαριά υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα:

– 18.387 άτομα σε ανοσοκαταστολή

– 103.953 καρκινοπαθείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία ή με αιματολογικό καρκίνο

– 37.637 άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

– 24.698 άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

– 7.672 άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή          αιμοποιητικών κυττάρων

– 4.875 άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο

– 1.604 ασθενείς με κυστική ίνωση

– 1.233 άτομα με άλλα νοσήματα π.χ Σύνδρομο Down

Αυτό που προκαλεί αίσθηση και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας είναι ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο πίνακας δείχνει:

– 914.674 ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο

– 542.345 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

– 330.546 άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

– 363.598 άτομα με καρκίνο

– 195.084 άτομα με χρόνια νευρολογικά νοσήματα

– 122.078 άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο

– 5.513 αιμοσφαιρινοπαθείς

– 4.140 με χρόνια ηπατική νόσο

– 3.284 άτομα με χρόνια νεφρική νόσο

– 2.364 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία

– 2.034 άτομα με διαταραχές σπλήνας

Οι αριθμοί απεικονίζουν μια πραγματικότητα στην οποία φαίνεται η επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα. Η πορεία εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσει να είναι ανοδική και ταχεία.https://ipolitiki.gr/eftase-i-ora-toy-emvoliasmoy-gia-tis-eypatheis-omades-pos-kai-pote-tha-emvoliastoyn/

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *