Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους επιζήσαντες από καρκίνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό

Έχει αποδειχτεί πως οι επιζήσαντες από καρκίνο έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε έρευνα που έγινε στην Γερμανία σε 4.000 άτομα και δημοσιεύθηκε από την European Journal of Cancer, οι ασθενείς με καρκίνο παρουσίασαν 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη από τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό συμβαίνει διότι συχνά οι επιζώντες από καρκίνο επικεντρώνονται στο να ξεπεράσουν τον καρκίνο αυτόν καθαυτό και έτσι παραμελούν ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας αναφέρει πως 1 στους 4 ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν κατάθλιψη με συμπτώματα όπως θλίψη, άγχος, και απελπισία. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι πάνω από τετραπλάσιος στους καρκινοπαθείς. Όλα αυτά μπορεί να οδηγούν τους συγκεκριμένους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, να μην πηγαίνουν στα προγραμματισμένα ραντεβού με τον γιατρό τους ή και να αποκτούν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους, όπως κάπνισμα ή υπερφαγία.

Προσπάθειες για να αναγνωρίζεται άμεσα η κατάθλιψη

Πολλές φορές είναι δύσκολο για τους ειδικούς να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, διότι είναι παρόμοια με τις παρενέργειες του καρκίνου (χάσιμο βάρους ή παραπανίσια κιλά, διαταραχή ύπνου, έλλειψη ενδιαφέροντος σε κάποιες αγαπημένες συνήθειες). Από το 2015, η Επιτροπή για το Καρκίνο έχει ζητήσει από τα κέντρα και ιδρύματα καρκίνου να ελέγχουν όλους τους ασθενείς για συμπτώματα κατάθλιψης, στρες και άγχους. Στο νοσοκομείο St. Luke’s of Kansas City, όλοι οι ασθενείς περνούν εξέταση για έλεγχο κατάθλιψης και αυτό έχει προκαλέσει αύξηση κατά 69% των ατόμων που ζητούν βοήθεια για ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό έχει συνεχιστεί κανονικά και κατά την διάρκεια της πανδημίας, με σταθερά νούμερα ασθενών.

Ανεκπλήρωτη ανάγκη

Πολλοί επιζώντες καρκίνου δεν λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια σχετικά με την κατάθλιψη. Για πολλούς από αυτούς μάλιστα, η πιο δύσκολη περίοδος έρχεται μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών τους. Πολλοί ερευνητές μελετούν το πώς μπορεί να συνδέεται η κατάθλιψη με διάφορα είδη καρκίνου και τις διάφορες θεραπείες που ακολουθούν. Για παράδειγμα, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από κάποιο είδους καρκίνου που σχετίζεται με το κεφάλι, παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης σύμφωνα με το American Head and Neck Society. Μαζί με τις διάφορες παρενέργειες, τα άτομα μπορεί να υποστούν επεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την εμφάνιση τους και την μορφολογία του προσώπου τους ορατά. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα τα άτομα αυτά να έχουν δυσκολία στο να μιλήσουν και να φάνε. Όλα αυτά είναι λογικό να επηρεάσουν το πως αυτά τα άτομα αισθάνονται για τον εαυτό τους.

Κάποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες

Πολλά είδη ψυχολογικής υποστήριξης είναι διαθέσιμα για τους επιζώντες από καρκίνο. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς που δέχτηκαν βοήθεια κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κατάθλιψη. Το μόνο λυπηρό είναι πως πολλοί από αυτούς δεν το πήραν απόφαση άμεσα και έμειναν να υποφέρουν για αρκετό καιρό.

 

ΠΗΓΗ:  https://www.cancertodaymag.org/Pages/Winter2020-2021/Getting-Serious-About-Depression.aspx?utm_source=email&utm_medium=salesforce&utm_campaign=ct-enews-march21

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *