Οδηγός δραστηριότητας και συζήτησης στην Οικογένεια κατά την διάρκεια της Πανδημίας

Όταν οι συνέπειες και οι αλλαγές που επιφέρει η πανδημία δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές από τους ενήλικες, τι γίνεται στην περίπτωση των παιδιών; Για ορισμένες οικογένειες, ο Covid-19 σήμαινε εργασία, διαβίωση και μάθηση  για πολλά μέλη σε περιορισμένο χώρο για πολλούς μήνες. Για άλλους, αυτό σήμαινε ότι οι φροντιστές εγκαταλείπουν το σπίτι τους για να εργαστούν σε νοσοκομεία, παντοπωλεία και άλλες επιχειρήσεις στις πρώτες γραμμές της πανδημίας.

Ωστόσο, η δυναμική της οικογένειάς έχει αλλάξει, είναι πιθανό τα παιδιά να αναπτύσσουν νέες ιδέες για τη δουλειά των γονέων τους και, πιο ουσιαστικά, ποια είναι η δουλειά, πώς λειτουργεί στον σημερινό κόσμο και τι σημαίνει για αυτά.

Ο παρακάτω οδηγός δραστηριότητας και συζήτησης προσφέρει μερικούς τρόπους για να ξεκινήσετε συνομιλίες σχετικά με αυτά τα θέματα.Καθώς διαβάζετε τις ερωτήσεις, επιλέξτε τα θέματα που είναι πιο κατάλληλα για την οικογένειά σας. Με βάση τα ενδιαφέροντα και το εύρος προσοχής του παιδιού σας, μπορείτε να επιλέξετε να συζητήσετε διαφορετικές ερωτήσεις σε πολλές περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις συζήτησης στο αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού σας, στην ιδιοσυγκρασία, στο στυλ επικοινωνίας και σε άλλες ιδιότητες.

Δραστηριότητα : Ανοίξτε τη συνομιλία με το παιδί σας λέγοντας, «Νόμιζα ότι θα ήταν χρήσιμο να μιλήσετε για τις αλλαγές που έχετε δει στον τρόπο που εργάζομαι αυτήν τη στιγμή και να σας δώσω την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την δουλειά. ” Στη συνέχεια, συζητήστε τα θέματα που έχετε κατά νου, αφήνοντας τη συζήτηση να καθοδηγείται από την περιέργεια και τις ερωτήσεις του παιδιού σας.Επειδή τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι πιο άνετα να επικοινωνούν μέσω του παιχνιδιού, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε καλώντας το παιδί σας να σχεδιάσει ή να ζωγραφίσει μια εικόνα της εργασίας σας ή του σχολείου (εξ αποστάσεως ή αυτοπροσώπως). Ζητήστε από το παιδί να περιγράψει την εικόνα του και να υποβάλει ερωτήσεις για να την κατανοήσει καλύτερα. Αυτή η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να ακούσετε τις σκέψεις του παιδιού σας σχετικά με τις αλλαγές στον επαγγελματικό σας ρόλο, τη σχολική εκπαίδευση και το πρόγραμμα της οικογένειας.

Οδηγός συζήτησης Η συνομιλία με το παιδί σας θα μπορούσε να καλύψει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να αποφασίσετε να κάνετε:

Ξέρετε τι κάνω για δουλειά;Τι ερωτήσεις έχετε για τη δουλειά μου;

Ξέρετε γιατί η δουλειά που κάνω είναι σημαντική για μένα και άλλους;

Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για συζήτηση αλλαγών στην εργασία και στο σχολείο.

Μπορείτε να ρωτήσετε:Τι είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο για το σχολείο τώρα;

Με ποιους τρόπους μπορώ να σας υποστηρίξω όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα;

Πιστεύετε ότι οι αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επιφέρει θετικά στην οικογένειά μας;

Αυτή η τελευταία ερώτηση μπορεί να απαντηθεί καλύτερα από εσάς και το παιδί σας μαζί. Μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα σχετικά με την εργασία σας και πώς έχει αλλάξει.

Θα μπορούσατε να πείτε, “Έχω μερικές ερωτήσεις εδώ που μπορεί να θέλετε να με ρωτήσετε.”

(Φυσικά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά σας αισθάνονται άνετα να κάνουν ερωτήσεις που δεν περιλαμβάνονται παρακάτω.)

Τι κάνετε για εργασία; Πώς καταλήξατε να κάνετε αυτόν τον τύπο εργασίας;

Όταν ήσουν η ηλικία μου, τι σκεφτόσασταν να κάνετε όταν μεγαλώσετε;

Τι είναι πιο δύσκολο για τη δουλειά σας λόγω της πανδημίας; Πώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις;

Συμβουλές για τις συνομιλίες σας Σε συνομιλίες με παιδιά, είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε ότι είστε διαθέσιμοι να μιλήσετε ή να βοηθήσετε όταν το παιδί σας το χρειάζεται. Είναι επίσης σημαντικό να είστε ήρεμοι και να επικυρώνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας, ενισχύοντας παράλληλα ότι εσείς και άλλοι ενήλικες εργάζεστε σκληρά για να τα διατηρήσετε ασφαλή και να τα βοηθήσετε να μάθουν κατά τη διάρκεια αυτής της άτυπης περιόδου. Εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι, το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί για την ασφάλειά σας. Ομαλοποιήστε τα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί σας και διαβεβαιώστε τα ότι ακολουθείτε τις πολιτικές δημόσιας υγείας και τα πρωτόκολλα στο χώρο εργασίας για να διατηρήσετε εσάς και την οικογένειά σας ασφαλή. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε τη σημασία του ρόλου σας, γιατί απαιτεί να πάτε στο γραφείο και πώς η δουλειά σας βοηθά τους άλλους και την ευρύτερη κοινότητα.

Ενημερώνοντας τα παιδιά ότι μπορούν πάντα να συζητήσουν μαζί σας τα συναισθήματά τους και να κάνουν ερωτήσεις και οι δύο διατηρείτε την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές συνομιλίες και είστε πάντα εκεί εάν χρειάζονται υποστήριξη.

Αν και δεν είναι το επίκεντρο αυτού του οδηγού, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι, εκτός από τις αλλαγές στη δουλειά και το σχολείο, οι οικογένειες μπορεί να αντιμετωπίζουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, ασθένειες, απώλεια θέσεων εργασίας ή ανασφάλεια τροφής και στέγασης. Είναι σημαντικό να αφήσετε χώρο στα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να λάβουν υποστήριξη. Οι γονείς που παρατηρούν σημαντικές αλλαγές συμπεριφοράς ή διάθεσης στα παιδιά τους, ή που χρειάζονται άλλη υποστήριξη, μπορούν να συνδεθούν με το σχολείο και τις υπηρεσίες της κοινότητας για να λάβουν παραπομπές και πόρους.

Jacqueline Zeller, PhD, licensed psychologist, school psychologist, and elementary education teacher.

Πηγή

https://hbr.org/2020/11/a-way-forward-for-working-parents

 

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *