Εάν είχατε Covid, χρειάζεστε το εμβόλιο;

Η λεγόμενη φυσική ανοσία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, λένε οι επιστήμονες. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή μετά την ανάρρωση από τη νόσο.

Στην Αμερική όταν ο Jonathan Isaac, ένας εξέχων μπασκετμπολίστας των Orlando Magic, εξήγησε γιατί επέλεξε να μην εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, μπήκε σε μια διαμάχη που βράζει εδώ και μήνες: Κάνουν οι άνθρωποι που είχαν Covid-19, όπως ο κύριος Isaac είπε ότι έχει , χρειάζεται πραγματικά το εμβόλιο;

Αυτό το ερώτημα έχει αναδείξει ανοσολογικές έννοιες σε μια παγκόσμια συζήτηση για τα εμβόλια, με πολιτικούς , αθλητές , καθηγητές νομικής και ψυχιάτρους να σταθμίζουν τη σχετική δύναμη της λεγόμενης φυσικής ανοσίας έναντι της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Αλλά η απάντηση, όπως σχεδόν όλα σχετικά με τον ιό, είναι περίπλοκη.

Ενώ πολλοί άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 μπορεί να βγουν σχετικά αλώβητοι από μια δεύτερη συνάντηση με τον ιό, η ισχύς και η ανθεκτικότητα της ανοσίας τους εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας τους και τη σοβαρότητα της αρχικής μόλυνσης.

«Αυτό είναι το θέμα με τη φυσική λοίμωξη — μπορεί να είστε στο πολύ χαμηλό άκρο αυτού ή σε πολύ υψηλό άκρο, ανάλογα με το είδος της ασθένειας που αναπτύξατε», δήλωσε ο Akiko Iwasaki, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale.

Όσοι έχουν ισχυρή φυσική ανοσία μπορεί να προστατεύονται από επαναμόλυνση για έως και ένα χρόνο. Αλλά ακόμη και αυτοί δεν πρέπει να παραλείψουν το εμβόλιο, είπαν οι ειδικοί. Για αρχή, η ενίσχυση της ανοσίας τους με ένα εμβόλιο είναι πιθανό να τους προσφέρει μακροχρόνια προστασία έναντι όλων των παραλλαγών .

«Εάν έχετε μολυνθεί και μετά έχετε εμβολιαστεί, έχετε υπερδυνάμεις», δήλωσε η Jennifer Gommerman, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Χωρίς αυτή την ώθηση, τα αντισώματα από μια λοίμωξη θα εξασθενήσουν, αφήνοντας τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid ευάλωτα σε επαναμόλυνση και ήπια ασθένεια με παραλλαγές – και ίσως πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Αυτό είναι το ίδιο επιχείρημα για τη χορήγηση αναμνηστικών σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, δήλωσε ο Michel Nussenzweig, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη. «Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, είτε θα ενισχυθείς είτε θα μολυνθείς», είπε.

Το πώς συγκρίνεται η ανοσία από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό είναι δύσκολο να αναλυθεί. Δεκάδες μελέτες έχουν εμβαθύνει στη συζήτηση και έχουν βγάλει αντιφατικά συμπεράσματα.

Έχουν προκύψει ορισμένα σταθερά πρότυπα: Δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA παράγουν περισσότερα αντισώματα και πιο αξιόπιστα από ό,τι μια μόλυνση με τον κοροναϊό. Αλλά τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση είναι πιο διαφορετικά , ικανά να αποκρούσουν ένα ευρύτερο φάσμα παραλλαγών, από εκείνα που παράγονται από τα εμβόλια.

Οι μελέτες που διαφημίζουν την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της φυσικής ανοσίας περιορίζονται από ένα κρίσιμο ελάττωμα. Εξ ορισμού, αξιολογούν τις απαντήσεις μόνο των ανθρώπων που επέζησαν του Covid-19. Ο δρόμος προς τη φυσική ανοσία είναι επικίνδυνος και αβέβαιος, είπε ο Δρ Nussenzweig.

Όσον αφορά την ποιότητα των αντισωμάτων, είναι λογικό ότι η εισβολή από έναν ζωντανό ιό θα παρήγαγε μια ευρύτερη ανοσολογική απόκριση από ό,τι η έγχυση της μοναδικής πρωτεΐνης που κωδικοποιείται στα εμβόλια, είπε και άλλοι.

Ο ιός θα διεγείρει τις άμυνες στη μύτη και το λαιμό – ακριβώς εκεί που χρειάζονται για την πρόληψη μιας δεύτερης μόλυνσης – ενώ τα εμβόλια παράγουν αντισώματα κυρίως στο αίμα.

Η πιο ευρέως αναφερόμενη μελέτη υπέρ της ισχύος της φυσικής ανοσίας έναντι της παραλλαγής Delta προέρχεται από το Ισραήλ.

Οι πρωτοφανείς λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό ήταν 13 φορές πιο πιθανές από τις επαναμολύνσεις σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους και οι συμπτωματικές πρωτοφανείς λοιμώξεις 27 φορές περισσότερες από τις συμπτωματικές επαναμολύνσεις, διαπίστωσε η μελέτη.

Για όσους είναι αρκετά τυχεροί που έχουν αναρρώσει από τον Covid-19, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η ιδανική επιλογή, είπαν οι ειδικοί. Παρέχει μια τεράστια ώθηση στα επίπεδα αντισωμάτων και μια σχεδόν αδιαπέραστη ασπίδα του ανοσοποιητικού – ίσως ακόμη και έναντι μελλοντικών παραλλαγών .

Περισσότερα :  https://www.nytimes.com/2021/10/18/health/if-youve-had-covid-do-you-need-the-vaccine.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *