Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 ετών

Υποχρεωτικός  θα είναι ο εμβολιασμός πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι ανεμβολίαστοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν περιθώριο έως τις 16 Ιανουαρίου να προγραμματίσουν την λήψη των δόσεων του εμβολίου.

Όσοι δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα πρόστιμο 100 ευρώ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω της ΑΑΔΕ.  Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Περισσότερα για το νέο μέτρο θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τα ανησυχητικά στοιχεία για το νέο στέλεχος και κυρίως το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που φθάνει μόλις το 83%. Ως μέτρο σύγκρισης ανέφερε ο πρωθυπουργός την Πορτογαλία στην οποία  οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%,  «άμα δείτε τα δεδομένα οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα, στην Ελλάδα, και παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%».

Προβάδισμα δίνεται στην προστασία των πολιτών καθώς παρατηρείται ότι καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια και να μεταβούν στις νοσοκομειακές δομές, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος της υγεία τους αλλά και του ΕΣΥ. «Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απόφαση έχει στόχο την θωράκισή τους έναντι του ιού που απειλεί την ζωή τους και όχι την τιμωρία τους, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας «στην προστασία, λοιπόν, ακριβώς των συμπολιτών μας, αυτών των συμπολιτών μας, στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο και ο εμβολιασμός τους καθίσταται στο εξής υποχρεωτικός».

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι…Συνεπώς, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευτούν» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: virus.com.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *