Σε μια νέα έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), βρέθηκε πως τα
νοσοκομειακά απόβλητα που αφορούν τη πανδημία -πλαστικά σεντόνια, μπουκάλια, σύριγγες και γάντια- αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον απ’ ότι οι 1.56 δισεκατομμύριες μάσκες οι οποίες υπολογίζεται πως βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως 193 χώρες παρήγαγαν πάνω από 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων συνδεδεμένων με την πανδημία από την αρχή του ξεσπάσματος του COVID-19.
Περίπου 26,000 τόνοι από αυτά τα απόβλητα θεωρείται πως έχει ήδη απελευθερωθεί στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά θαλάσσια ζώα.
Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων, περίπου το 87%, παράγεται από τα νοσοκομεία ενώ μόνο το 7% προέρχεται από τη χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.
Στην έρευνα βρέθηκε πως πάνω από το 72% των κακοδιαχειριόμενων αποβλήτων προέρχεται από την Ασία, παρόλο που στην ήπειρο αυτή καταγράφεται μόνο το 30% των παγκοσμίων κρουσμάτων COVID-19. Στην Ευρώπη φαίνεται να έχει παραχθεί σχεδόν το 11% των αποβλήτων που καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ στη Βόρεια Αμερική μόνο το 1,9%.
Τα περισσότερα απόβλητα προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες καθώς δεν διαθέτουν επαρκείς μεθόδους διαχείρισης τους. Αυτές είναι συνήθως και οι χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, ενώ δεν είχαν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του ιού.
Περισσότερα :