Προτροπή για έγκριση του εμβολίου της Pfizer απο την EMA για ηλικίες 5-11 ετών

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της χρήσης του εμβολίου κατα του COVID-19 σε παιδιά ηλικιών από 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο, αναπτυγμένο απο τη BioNTech και τη Pfizer έχει ήδη εγκριθεί για εμβολιασμό σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.

Η δόση που θα χορηγείται στα παιδιά μεταξύ των 5 και 11 θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χορηγείται σε ηλικίες απο 12 και πάνω.

Έρευνα στην ηλικιακή ομάδα των 5-11 έδειξε πως η ανοσολογική απόκριση των παιδιών που έλαβαν μικρότερη δόση του εμβολίου (10μg) ήταν παρόμοια με αυτή των ατόμων ηλικιών 16-25 ετών που έλαβαν μεγαλύτερη δόση (30μg), όπως προκύπτει από το ποσοστό των αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 2000 παιδιά και φάνηκε πως το εμβόλιο είχε 90.7% επιτυχία στην πρόληψη συμπτωματικού COVID-19.

Οι πιο συχνές παρενέργειες στα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι παρόμοιες με εκείνες στα άτομα άνω των 12. Συμπεριλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού,κόπωση,πονοκεφάλους, μυαλγίες. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ελαφριά και βελτιώνονται σε διάστημα λίγων ημερών μετα τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή λοιπόν συμπεραίνει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου στα παιδιά ηλικιών 5 εώς 11 υπερτερούν των ρίσκων, ειδικά για παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-covid-19-vaccine-ema-recommends-approval-children-aged-5-11

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *