Θεραπευτικές Προσεγγίσεις έναντι του COVID-19

Πρωτοποριακή Μονάδα Κλινικών Μελετών στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”

Μία σύγχρονη, η πρώτη στην Ελλάδα,  μονάδα Κλινικών Ερευνών, που έχει λάβει την πιστοποίηση του ΕΜΑ και του FDA, λειτουργεί από τα μέσα Ιουνίου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Στη μονάδα θα πραγματοποιούνται Κλινικές Μελέτες φάσης Ι, αλλά και μελέτες βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας.

Οι δράσεις της Μονάδας ΚΕ θα περιλαμβάνουν:

  1. Διεξαγωγή κλινικών μελετών φάσης Ιόπου θα προσδιορίζεται η θεραπευτική δόση, ενώ παράλληλα θα μελετάται το προφίλ ασφάλειας ενός νέου φαρμάκου.
  2. Μελέτες βιοϊσοδυναμίας, που θα διενεργούνται με αντίστοχο τρόπο όπως οι κλινικές μελέτες φάσης Ι.
  3. Συμβουλευτική στήριξη ιατρών με στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής ενός ασθενή αλλά και την ορθολογική συνταγογράφηση.
  4. Αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των φαρμάκων, με σκοπό την εξατομίκευση της δόσης στους ασθενείς,
  5. Δημιουργία κέντρου αναφοράς ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων, όπου θα καταγράφεται αρχείο και θα διενεργείται αναδρομική μελέτη των εκάστοτε περιστατικών.
  6.  Τρόπους ελέγχου επικίνδυνων φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων, αποφυγής λήψης υπερβολικών δόσεων ή υποδοσολογίας
  7. Εύρεση και προώθηση ορθολογικών μεθόδων περιορισμού του κόστους 
  8. Υποστήριξη των περιστατικών δηλητηριάσεων.

Η Μονάδα ΚΕ, σύμφωνα με το makthes.gr θα παρέχει εππρόσθετες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς το ΕΣΥ, τους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, κ.λπ.) τα ασφαλιστικά ταμεία και την φαρμακοβιομηχανία, εξασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή ως προς:

  1. Την πιστοποίηση της βιοϊσοδυναμίαςή/και θεραπευτικής ισοδυναμίας ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων (γενοσήμων, αντιγράφων), αλλά και πρωτότυπων φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΦ και του ΕΜΕΑ.
  2. Τον έλεγχο της φαρμακοκινητικής συμπεριφοράς (απορρόφηση, κατανομή, μεταβολισμός, απέκκριση) ιδιοσκευασμάτων (συστημάτων) ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων και σκευασμάτων που παρασκευάζονται με μεθόδους νανοτεχνολογίας, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η χορήγησή τους.

Πηγή: virus.com.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *