Η πανδημία έχει πλήξει όλον τον ανθρώπινο πληθυσμό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τους ηλικιωμένους και το ιατρικό προσωπικό, ευπαθής ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και οι καρκινοπαθείς. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί από αυτούς έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή λαμβάνουν αγωγή που προκαλεί τη λεγόμενη «ανοσοκαταστολή». Έτσι, πέραν της ασθένειας που αντιμετωπίζουν, ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και καταπονημένος. Συνεπώς, το γεγονός ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα μπορούσε κανείς να το διαψεύσει.
Ωστόσο, φαίνεται πως η μέριμνα εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων είναι μηδαμινή έως και ανύπαρκτη. Λόγω της έλλειψης των εμβολίων, οι καρκινοπαθείς δεν είναι σε θέση να λάβουν το εμβόλιο και μπλέκονται μέσα σε ένα σύστημα παραπληροφόρησης και λανθασμένης καθοδήγησης. Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, οι ασθενείς πασχίζουν να βρουν τρόπο χορήγησης του εμβολίου, φτάνοντας πάντα σε αδιέξοδο καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχουν καν δομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν ένας ασθενής τετάρτου σταδίου δεν μπορεί να μπει στη λίστα», «Ο καρκίνος είναι ισόβια ποινή. Ο Covid είναι θανατική ποινή» είναι κάποιες από τις δηλώσεις που έκαναν ασθενείς όταν ήρθαν αντιμέτωποι με το ζήτημα του εμβολιασμού τους.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας μολυσματικών ασθενειών στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι πολλές φορές ακόμη και όταν υπάρχουν δόσεις εμβολίων, η απόσταση και η μετακίνηση από πολιτεία σε πολιτεία δεν επιτρέπει τη χορήγηση τους σε κάποιους ασθενείς που είναι μακριά και αυτό είναι κάτι που «Ραγίζει τις καρδιές των ειδικών».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, οι δοκιμές εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν συμπεριλάμβαναν άτομα που είναι σε ενεργή θεραπεία, επομένως δεν είναι καν βέβαιο αν οι ασθενείς που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα θα ανταποκριθούν στο εμβόλιο. Ο Dr Beer ανέφερε ότι όσοι ασθενείς βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανοσοαπόκριση εάν το εμβόλιο χορηγείται όταν ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων τους δεν είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Υποθέσεις ασθενών με λευχαιμία ή λέμφωμα που βρίσκονται σε θεραπεία ή έκαναν πρόσφατα μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και χρειάζονται σίγουρα την συνεργασία και καθοδήγηση ογκολόγου.
Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του και να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του, καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ακόμη, όταν έρθει η ώρα του εμβολιασμού πρέπει να υπάρχει υπομονή, καθώς η διαδικασία ενδέχεται να πάρει κάποια ώρα. Επίσης σημαντικό είναι να τηρούνται πάντα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή να υπάρχουν αποστάσεις και να φοράνε όλοι την μάσκα προστασίας.
Περισσότερα :
Πηγή : https://www.nytimes.com/2021/02/03/well/live/covid-vaccines-cancer-patients.html