Πόσο ακριβείς είναι τα τεστ Covid στο σπίτι;

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, πολλές γρήγορες δοκιμές στο σπίτι είναι καλές στον εντοπισμό ατόμων που φέρουν υψηλά επίπεδα ιού.

Η ζήτηση για γρήγορες δοκιμές αντιγόνου στο σπίτι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta έχει εξαπλωθεί και τα σχολεία και τα γραφεία έχουν ανοίξει ξανά.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η λήψη ενός τεστ κορωνοϊού απαιτούσε συνήθως επίσκεψη σε κέντρο υγειονομικής περίθαλψης, εργαστήριο ή ειδικό χώρο δοκιμών, διαδικασία που ενίοτε περιελάμβανε μεγάλες ουρές και αναμονή. Πολλές από αυτές τις εξετάσεις είναι διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή και επιστρέφουν αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά.

Η ζήτηση για τις δοκιμές έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Delta έχει εξαπλωθεί και τα σχολεία και τα γραφεία έχουν ανοίξει ξανά. “Όλοι οι κατασκευαστές αυξάνουν την παραγωγή, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να βρεθούν”, δήλωσε η Gigi Gronvall, εμπειρογνώμονας δοκιμών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τι είδους δοκιμές είναι διαθέσιμες;

Μια χούφτα γρήγορες δοκιμές στο σπίτι είναι διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το Abbott BinaxNOW, το Ellume Covid-19 Home Test και το Quidel QuickVue At-Home Covid-19 Test. Οι τιμές κυμαίνονται από περίπου 10 έως 40 δολάρια ανά δοκιμή, αν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των τιμών κατά περίπου το ένα τρίτο.

Και οι τρεις ανιχνεύουν μικρές ιικές πρωτεΐνες, που ονομάζονται αντιγόνα. Οι εξετάσεις απαιτούν τρίψιμο ενός ρηχού ρινικού στυλεού στο εσωτερικό των ρουθουνιών και στη συνέχεια έκθεσή του σε μερικές σταγόνες χημικών. Παρέχουν αποτελέσματα σε περίπου 15 λεπτά. «Εάν κάνετε δοκιμές στο σπίτι, πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες και να τις ακολουθήσετε σχολαστικά», δήλωσε ο Δρ Πάτρικ Γκόντμπεϊ, πρώην πρόεδρος του Κολλεγίου Αμερικανών Παθολόγων.

Οι ταχείες δοκιμές αντιγόνου, οι οποίες δεν ενισχύουν τον ιό, είναι λιγότερο ευαίσθητες από τις δοκιμές PCR. Εάν πάρετε ένα κατά την πρώτη φάση μιας λοίμωξης, προτού ο ιός έχει πολλαπλασιαστεί ευρέως, το τεστ θα μπορούσε να δώσει ψευδώς αρνητικό.

Ορισμένες από τις δοκιμές αντιγόνου στο σπίτι έχουν συνολική ευαισθησία περίπου 85 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι πιάνουν περίπου το 85 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό και λείπουν το 15 τοις εκατό. Σε ορισμένες μελέτες, η απόδοσή τους στον πραγματικό κόσμο ήταν ακόμη χαμηλότερη .

Αλλά τα τεστ είναι πιο ευαίσθητα σε άτομα με συμπτώματα παρά χωρίς και είναι πιο ευαίσθητα κατά την πρώτη εβδομάδα συμπτωμάτων, έχουν διαπιστωθεί μελέτες.

Και οι δοκιμές αντιγόνου είναι εξαιρετικές για την επισήμανση ατόμων που έχουν υψηλά ιικά φορτία – και τα οποία είναι πιθανότατα να μεταδίδουν ενεργά τον ιό σε άλλους, είπαν οι ειδικοί.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *