Πόσοι έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα – Τι θα γίνει με την 3η δόση

Ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει ταχύς, ωστόσο η κάμψη που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα δεν δίνει περιθώρια αδράνειας από πλευράς της πολιτείας. Στόχος της είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με δεδομένο ότι πλέον δεν απαιτείται μόνο 60% – 70% κάλυψη για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης, αλλά πάνω από 80% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, 3 στους 10 πολίτες έχουν εμβολιασθεί πλήρως (ποσοστό 31,64%), ενώ με μία δόση έχουν εμβολιασθεί 4 στους 10 (ποσοστό 43,85%).

Εκτιμάται πάντως πως ένα αξιοσέβαστο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα έχει επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός βέβαια που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν εάν εμφανισθεί και άλλο κύμα από το φθινόπωρο.

Η 3η δόση

Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα θα απαιτηθεί και 3η δόση του εμβολίου από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν εξασφαλίσει νέες παρτίδες εμβολίων ώστε να καλυφθούν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε., ενώ τα εμβόλια αναμένεται να καλύπτουν και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με MRNA εμβόλιο.

Πηγή: https://www.healthreport.gr/posoi-echoyn-emvoliasthei-mechri-simera-ti-tha-ginei-me-tin-3i-dosi/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *