Όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Με στόχο την προστασία και όχι τη τιμωρία, το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες. Με ίδιες δαπάνες για διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτικές δομές θα προσέρχονται πλέον οι μη εμβολιαμσένοι στην εργασία τους, ενώ δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης, χώρους άθλησης και γήπεδα.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου επεσήμανε τη σημασία του εμβολιασμού στην προστασία έναντι του ιου και προειδοποίησε για το σύνδρομο post covid σε περίπτωση νόσησης.

Αποσαφηνίστηκε από όλους ότι δεν θα υπάρξει παράταση για το μέτρα αναστολής εργασίας σε μη εμβολιασμένους υγειονομικούς και διοικητικούς εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιες δομές και νοσοκομεία.  Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός και για τους  ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο παροχής ΠΦΥ.  Στο πλαίσιο αυτό θα θεσμοθετήσει η Πολιτεία πρόστιμα και κυρώσεις και για αυτές τις περιπτώσεις.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου  έως τις 31 Μαρτίου 2022 είναι υποχρεωτική η  διάγνωση για COVID-19  σε ανεμβολίαστους:

Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα  τεστ αντιγόνου rapid test  κάθε εβδομάδα με δική τους δαπάνη με 10 ευρώ. Η απάντηση θα υποβάλλεται  στο gov. Gr και θα επιβεβαιώνεται από την πλευρά του εργοδότη μέσω της εφαρμογής   covid free app.

Eκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, αλλά και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν δυο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με ίδια δαπάνη. Τα τεστ θα ελέγχονται με τον προαναφερόμενο τρόπο.

Οι μαθητές οφείλουν να κάνουν δυο self tests την εβδομάδα που θα τους διατίθενται δωρεάν. Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν  δυο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα αλλά με επιβάρυνση του κόστους σε ιδιωτικά κέντρα.

Οι ταξιδιώτες υποχρεούνται με όλα τα μέσα μετακίνησης (ΚΤΕΛ, αεροπλάνα, πλοία κ.ά) να υποβληθούν σε ένα εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια , ενώ ακόμη οι ανεμβολίαστοι δεν θα  δικαιούνται  να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές.Δημόσιοι χώροι

Σε χώρους εστίασης θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Στην είσοδο κάθε χώρου θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού μέσω της εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους άθλησης θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους που έχουν  αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών.

Κλειστά γυμναστήρια για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους που έχουν αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι επιχειρηματίες στα θέατρα, στα σινεμά και στα γυμναστήρια θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός 6μηνου.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Πηγή: virus.com.gr

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *