Οδηγίες εμβολιασμού για ασθενείς με καρκίνο

Συνοπτική καθοδήγηση για τον εμβολιασμό Covid-19 για ασθενείς με καρκίνο.

Οι ασθενείς πρέπει να εμβολιαστούν, ανεξάρτητα α) εάν έχουν ενεργό καρκίνο, β) το είδος της θεραπείας για τον καρκίνο που λαμβάνουν, γ) εάν παρακολουθούνται μετά τη θεραπεία, δ) εάν είναι επιζήσαντες από καρκίνο.

Παρ ‘όλα αυτά, ορισμένες συγκεκριμένες συστάσεις για τον χρόνο εμβολιασμού Covid-19 και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε ασθενείς με καρκίνο προτάθηκαν από διαφορετικά εθνικά και διεθνή ιδρύματα (ρωτήστε το γιατρό σας για τον χρόνο εμβολιασμού και τα στοιχεία προτεραιότητας.

  1. Εάν έχετε ενεργό καρκίνο ή αιματολογική κακοήθεια που απαιτεί χημειοθεραπεία ή έχετε διαγνωστεί με συμπαγή όγκο τα τελευταία 5 χρόνια, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και πιθανότατα θα έχετε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό Covid-19
  2. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θεραπεία καρκίνου που λαμβάνετε (ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή άλλη ειδική βιολογική θεραπεία) ή εάν έχετε λάβει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Η αναμονή για εμβολιασμό δεν είναι λόγος αναβολής ή καθυστέρησης της θεραπείας σας.

Συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας, όταν είναι εφικτό. Εάν λαμβάνετε ήδη χημειοθεραπεία, προτείνεται να κάνετε το εμβόλιο όταν τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων .

Εάν λαμβάνετε κυτταροτοξική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, ορισμένες αρχές προτείνουν τον εμβολιασμό να γίνει 15 ημέρες μετά τη θεραπεία και 7 ημέρες πριν από την επόμενη θεραπεία, όταν αφορά τρία εβδομαδιαία σχήματα. Εναλλακτικά, συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται μεταξύ των κύκλων χημειοθεραπείας και μακριά από την περίοδο ναδίρ (περίοδος χαμηλών αιμοσφαιρίων, συνήθως 7-14 ημέρες μετά τη θεραπεία, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη θεραπεία). Γενικά προτείνεται η θεραπεία που πρέπει να αποφεύγεται όταν αναμένονται παρενέργειες του εμβολίου .

Για ασθενείς που πρόκειται να ολοκληρώσουν κυτταροτοξική θεραπεία, η πρώτη δόση του εμβολίου συνιστάται να χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και την επίλυση της περιόδου ναδίρ . Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση λαμβάνεται μετά από συζήτηση, με τον γιατρό ή την ομάδα της ομάδας σας για την καλύτερη επιλογή σας.

Σε περίπτωση προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης, συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από τη λειτουργία. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την επέμβαση, με βέλτιστο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.

  1. Εάν είχατε α) μεταμόσχευση αλλογενών βλαστικών κυττάρων απουσία ασθένειας μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GvHD) ή β) θεραπεία εξάντλησης Β-κυττάρων, μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο μερικούς μήνες αργότερα, με διαφορετική πολιτική και προτάσεις μεταξύ των παρόχων (ESMO, HCS, BSMO, DGHO, ASCO, ASH, UK Chemotherapy Board)

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη προστασία μετά τον εμβολιασμό λόγω της θεραπείας τους. Εμπιστευτείτε το γιατρό σας, εάν είστε σε αυτήν την υποομάδα ασθενών, ο γιατρός σας θα σας κρατήσει ενήμερους.

  1. Ο εμβολιασμός δεν απαγορεύεται σε ασθενείς με προηγούμενη λοίμωξη ή λοίμωξη από Covid-19 μετά την πρώτη δόση εμβολίου και δεν είναι απαραίτητο να κάνετε ένα τεστ για λοίμωξη Covid-19 πριν από τον εμβολιασμό, αφού ακόμη και αν έχετε αντιμετωπίσει λοίμωξη Covid-19 στο παρελθόν, ο εμβολιασμός ενισχύει την ασφάλειά σας (ενισχύοντας τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος). Οι AIOM, COMU, CIPOMO, HESMO προτείνουν να γίνουν 15 ημέρες μετά την πλήρη ανάρρωση από τη μόλυνση από COVID ή 1 μήνα μετά την έναρξη της μόλυνσης .

Το ASCO, το CDC προτείνουν να γίνει έως και 6 εβδομάδες (42 ημέρες) μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε περίπτωση μόλυνσης μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού.

Εάν έχετε λάβει θεραπεία παθητικών αντισωμάτων (μονοκλωνικά αντισώματα ή ανάρρωση πλάσματος) ως μέρος της θεραπείας Covid-19, μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά από τουλάχιστον 90 ημέρες .

Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό

Οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό είναι οι ίδιες που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. 

  • Ο εμβολιασμός ΔΕΝ σας ενδείκνυται εάν έχετε αντενδείξεις για το εμβόλιο ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο συστατικό των εμβολίων SARS-CoV 2, όπως σοβαρή αλλεργική αντίδραση .
  • Εάν έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε άλλα εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα ή έχετε συγκεκριμένους τύπους αλλεργίας, συζητήστε το με γιατρό, καθώς οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν .

Επιπλέον, είναι γενικά αποδεκτό ότι εάν έχετε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης/αναφυλαξίας σε εμβόλιο, φάρμακο ή φαγητό, σας συμβουλεύουμε να μην λάβετε το εμβόλιο Pfizer. Συζητήστε το με έναν γιατρό, καθώς η καθοδήγηση μπορεί να διαφέρει μεταξύ διαφορετικών εθνικών αρχών και ιατρικών παρόχων .

Εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά την πρώτη χορήγηση εμβολίου, πιθανότατα δεν θα σας χορηγηθεί η δεύτερη δόση.

Λαμβάνοντας υπόψη το εμβόλιο AstraZeneca, ασθενείς με ιστορικό αναφυλαξίας ή αγγειοοιδήματος αποκλείστηκαν από τις κλινικές δοκιμές .

Δεδομένου ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις με τις θεραπείες για τον καρκίνο, πληροφορίες και οδηγίες για τον εμβολιασμό ασθενών με καρκίνο θα προκύψουν από την εμπειρία που ανακαλύφθηκε από καθένα προγράμματα εμβολιασμού της χώρας και δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Όλες οι πληροφορίες είναι εμπειρικές και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αφού η πανδημία του Covid-19 θα είναι μακροχρόνια, που θα περιλαμβάνει διαφορετικές φάσεις στο χρόνο .

https://ecpc.org/covid-19-information

Οδηγίες για τον εμβολιασμό Covid-19 για ογκολογικούς ασθενείς

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *