Μπορεί να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε νέες γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών, μπορεί να εξαλειφθεί σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV, ο προληπτικός έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία των γυναικών που νοσούν, είναι οι αναγκαία βήματα για την εξάλειψη της νόσου, τόνισαν οι επιστήμονες στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε απο την η Ελληνική Εταιρία Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των Θηλωμάτων HPV.

«Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια. Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο», δήλωσε ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός των νέων κοριτσιών κατά του ιού HPV, παρόλο που συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (<44%), αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως για να εξαλειφθεί ο Καρκίνος του Τραχήλου Μήτρας, θα πρέπει μέχρι το 2030 κάθε χώρα να έχει πετύχει τρεις βασικούς στόχους:

1. Το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού.

2. Το 70% των γυναικών θα πρέπει να κάνει προληπτική εξέταση με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας σε ηλικία 35 και 45 ετών.

3. Το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης.

Πηγή:

http://healthmag.gr/o-karkinos-trachilou-mitras-borei-na-exaleifthei-chamili-i-emvoliastiki-kalypsi-stin-ellada/

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *