Σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς και υγειονομικούς πόρους, άτομα και οργανισμοί πρέπει συχνά να αναπτύσσουν αποθέματα δημιουργικότητας και καινοτομίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο, την ενθάρρυνση της πρόληψης και την εξασφάλιση επαρκούς φροντίδας για άτομα με καρκίνο με επαρκή φροντίδα.
Οι προκλήσεις αυξάνονται σημαντικά για τις οργανώσεις του καρκίνου που λειτουργούν σε ζώνες αναταραχής, όπου μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη βασικών φαρμάκων και η παρουσία μιας ακμάζουσας μαύρης αγοράς, αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών του πληθυσμού, διαφθορά και συγκρούσεις και έλλειψη σωτηρίας. θεραπείες.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, το UICC επέλεξε να εκθέσει αυτές τις μνημειώδεις προκλήσεις μεταδίδοντας τις ιστορίες που διηγούνται οι οργανώσεις -μέλη στο Λίβανο, την Υεμένη, το Σουδάν και την Ονδούρα.
Ας δούμε την περίπτωση της Ονδούρας
Όπως και στο Λίβανο , την Υεμένη και το Σουδάν , οι οργανώσεις καρκίνου που λειτουργούν στην Ονδούρα εν μέσω έντονης έντασης και αναταραχών αντιμετωπίζουν παρόμοια τρομερή έλλειψη πρόσβασης σε βασικό προσωπικό και ακόμη και στα πιο βασικά φάρμακα. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας για να βρεθούν και να διατεθούν λίγοι πόροι και να παρέχεται επαρκής φροντίδα και θεραπεία για την αποφυγή περιττού πόνου και πρόωρου θανάτου.
Η Ονδούρα έχει πληγεί από εμφύλιες αναταραχές, διαφθορά, βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και φυσικές καταστροφές(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει μόνο τις συστημικές αδυναμίες στην υγειονομική περίθαλψη και έχει κατακερματίσει περαιτέρω το σύστημα υγείας της χώρας.
« Η κατάσταση απέχει πολύ από αυτό που χρειαζόμαστε, η οποία είναι η καθολική πρόσβαση για τη διαχείριση όχι μόνο του καρκίνου, αλλά της κρίσης υγείας COVID-19 », λέει η Sandra Aquino , Πρόεδρος της Asociación de Pacientes con Cáncer Fe y Esperanza , μιας οργάνωσης μέλους της UICC. μέρος του προγράμματος Cancer Advocates .
Μόνο τρία μεγάλα νοσοκομεία παρέχουν θεραπεία για τον καρκίνο, ένα στο βόρειο τμήμα της χώρας και δύο στο κέντρο. Αυτό καθιστά προκλητική την πρόσβαση σε περίθαλψη για οποιονδήποτε δεν ζει κοντά σε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις. Υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου μεταφορά, ή το άτομο που χρειάζεται φροντίδα δεν διαθέτει τα χρήματα για να ταξιδέψει.
Όσον αφορά το υλικό και το ανθρώπινο δυναμικό, η χώρα διαθέτει μόνο δύο μηχανήματα ακτινοθεραπείας και τέσσερις ογκολόγους που λαμβάνουν περίπου 320 ασθενείς την εβδομάδα – όταν υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. “ Μερικές φορές είναι μια κατάσταση που πρέπει να επιλέξω μεταξύ ενός νέου ασθενούς και ενός περιστατικού παρακολούθησης “, λέει η κα Aquino.
Εάν ένα άτομο που ζει με καρκίνο καταφέρει να φτάσει στην πόλη και να δει έναν γιατρό και να λάβει ιατρική συνταγή, τότε το άτομο αυτό αντιμετωπίζει έλλειψη φαρμάκων. « Or αν αυτός ο ασθενής έχει παραπεμφθεί από τον Γενικό Ιατρό του και είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται έναν ογκολόγο », προσθέτει η κ. Aquino, « μπορεί να μην επιστρέψουν καν για το επόμενο ραντεβού σε τρεις ή έξι μήνες. ”
Επιδίωξη συνηγορίας ώστε ο καρκίνος να μην ξεχαστεί
Το Asociación de Pacientes con Cáncer Fe y Esperanza συμμετείχε τον Μάρτιο του 2019 σε μια εθνική ομάδα σχεδιασμού υγείας, η οποία περιελάμβανε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος με επικεφαλής το Υπουργείο Υγείας για τη βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την εκπαίδευση προσωπικού. Ενώ η ομάδα είχε ανασταλεί λόγω του COVID-19, το σχέδιο τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Κογκρέσο, όπου, λέει η κα Aquino, τροποποιήθηκε ουσιαστικά προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, που δεν υποστηρίζεται πλέον από την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις υγείας, και έχει γίνει πολιτικό στοιχείο.
Το Asociación προσέγγισε επίσης τις αρχές για να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς στις αγροτικές περιοχές με συμπτώματα παραπέμπονται σε ογκολόγο και όχι σε ειδικό ιατρό, όπως συμβαίνει σήμερα, με τον σχετικό κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης. Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός συνεχίζει το έργο του προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην συμβουλεύονται μόνο όταν έχουν συμπτώματα αλλά νωρίτερα. Συνεχίζουν επίσης τη διεξαγωγή κοινοτικής προσέγγισης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής, γεγονός που βοήθησε να αυξηθεί ο αριθμός των έγκαιρων διαγνώσεων.
Τέλος, η κα Aquino λέει ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στατιστικών και την παροχή στοιχείων και αριθμών στους πολιτικούς που θα βοηθήσουν στη μετακίνηση του επιλογέα. «Πρέπει να τους αλλάξουμε γνώμη και να τους ενημερώσουμε και να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι ο καρκίνος είναι εδώ, θα είναι πάντα εδώ και πρέπει να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις υγείας για να τους αντιμετωπίσουμε».