Ένα περιστατικό μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας σε 36χρονο στρατιωτικό, που αποδόθηκε σε παρενέργειες του εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαχειρίστηκαν πρόσφατα οι γιατροί του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η έκβασή του ήταν θετική, με ύφεση της παρενέργειας έπειτα από έξι εβδομάδες. Το περιστατικό παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, στη Θεσσαλονίκης, με τους γιατρούς να τονίζουν τη διαφορετική αντιμετώπιση που χρήζουν ανάλογα ευρήματα, σε ογκολογικούς και μη ασθενείς.
Ο 36χρονος στρατιωτικός, καπνιστής και χωρίς κάτι ιδιαίτερο στο ιατρικό του ιστορικό, υποβλήθηκε σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο με αξονική θώρακος για άλλο λόγο στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης. Στην αξονική εντοπίστηκε μονήρης όζος του πνεύμονα με χαρακτηριστικά πυκνότητας θολής υάλου, διαμέτρου 1,2 εκατοστών στον αριστερό κάτω λοβό του πνεύμονα.
Αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά του ευρήματος και θεωρώντας πως ενέχει μέτριο κίνδυνο για ανάπτυξη κακοήθειας, οι γιατροί τον υπέβαλαν σε PET αξονική τομογραφία, η οποία δεν έδειξε κάτι παθολογικό από το πνευμονικό παρέγχυμα. Ωστόσο αναδείχτηκε ένας παθολογικός λεμφαδένας στην αριστερή μασχαλιαία χώρα, με υψηλή πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου και διάμετρο λίγο λιγότερο από μισό εκατοστό (0,4 cm).
Λήφθηκε εκ νέου, λεπτομερές ιστορικό από τον 36χρονο, από το οποίο προέκυψε πως είχε εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID προ 20ημέρου, ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων κατ΄ εξαίρεση της ηλικιακής προτεραιοποίησης εκείνης της περιόδου.
Η λεμφαδενοπάθεια αποδόθηκε στον εμβολιασμό, λόγω και της θέσης της, στο αριστερό άνω άκρο στην έξω πλάγια επιφάνεια του δελτοειδούς, κοντά στο σημείο της ένεσης.
Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της εισήγησης, Β. Παράσχου, Μ. Κηπουρού, Ε. – Ι.Μωραλίδης, Γ. Άρσος, Κ. Κατσούλης, από την Πνευμονολογική Κλινική του 424 και το Γ’ Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επιλέχθηκε η παρακολούθηση του ασθενούς και ο επαναπρογραμματισμός για νέα CT θώρακος μετά από ένα μήνα. Αυτή δεν έδειξε κάτι αξιοσημείωτο και η λεμφαδενοπάθεια είχε υποχωρήσει.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι καθώς ο μαζικός εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19 εξελίσσεται παγκοσμίως, η λεμφαδενοπάθεια αναδεικνύεται μια όλο και πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια. Έτσι, είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθούν οι ιδιομορφίες αυτής της κλινικής οντότητας στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς (ιδιαίτερα τους ογκολογικούς), προκειμένου να μειωθούν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα.
Στις πρόσφατες συστάσεις που δημοσιεύτηκαν στο Journal of American College of Radiology, προτείνεται έγγραφη τεκμηρίωση των στοιχείων του εμβολιασμού (ημερομηνίας, θέσης όπου έγινε και τύπου εμβολίου), καθώς και διαφορετικά πρωτόκολλα παρακολούθησης των ασθενών, αναλόγως με το αν πρόκειται για ασθενείς που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή αν πρόκειται για ασθενείς με κάποια πρόσφατη διάγνωση καρκίνου. Οι τελευταίοι θα χρειαστούν απεικονιστικό έλεγχο για περαιτέρω σταδιοποίηση, λόγω της διαγνωστικής και θεραπευτικής δυσκολίας που προκύπτει από τη διαφορική διάγνωση της μεταστατικής λεμφαδενοπάθειας.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης περίπτωσης, ο γιατρός της Κλινικής Β. Παράσχου ανέφερε: “Σε ασθενείς που δεν έχουν κάποιο άλλο συνοδό πρόβλημα υγείας, στην περίπτωση που έχουμε λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα στη μασχαλιαία χώρα με το σημείο του εμβολιασμού, σε διάστημα κάτω από έξι εβδομάδες, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω να κάνουμε, πέρα από κλινικά παρακολούθηση του ασθενούς. Δεν προβαίνουμε δηλαδή σε περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο. Αντίθετα, στην κατηγορία των καρκινοπαθών, θα πρέπει να μην καθυστερούμε τον απεικονιστικό έλεγχο και ει δυνατόν να αποφεύγουμε τον εμβολιασμό κοντά στην πρωτογενή εστία, να είναι σε διαφορετικό σημείο του σώματος”.
https://www.iatronet.gr/article/101530/lemfadenopatheia-meta-apo-emvoliasmo-kata-ths-covid-h-periptosh-enos-36hronoy