Μια έρευνα του Cleveland Clinic, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, έδειξε πως μπορεί να υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα απο μια έρευνα με δείγμα 148,000 ανθρώπων, όπου έγινε παρακολούθηση 76,685 αντρών ηλικίας μεταξύ 55 και 74 ετών με καρκίνο του προστάτη για 13 χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βασικά επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και μεταβολιτών περίπου 700 ανδρών. Από αυτούς, οι 173 ύστερα πέθαναν από καρκίνο του προστάτη. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της δειγματοληψίας των ασθενών και του θανάτου εκείνων που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη ήταν 11.69 χρόνια.
Στην έρευνα βρέθηκαν συνδέσεις μεταξύ επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη και τριών μεταβολιτών, της φαινυλοακετυλογλουταμίνης, της χολίνης και της βηταΐνης.
Η φαινυλοακετυλογλουταμίνη παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τη φαινυλαλανίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ. Η χολίνη και η βεταΐνη βρίσκονται σε κάποια φαγητά.
Η φαινυλαλανίνη μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως γαλακτοκομικά, κρέατα, πουλερικά,σόγια, ψάρια,όσπρια,ξηρούς καρπούς αλλά και αναψυκτικά γλυκαντισμένα με ασπαρτάμη.
Η χολίνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα αλλά και κάποιους σε ξηρούς καρπούς ενώ η βεταΐνη σε οστρακοειδή, στο σιτάρι, στο σπανάκι και στα παντζάρια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άντρες στους οποίους στην αρχή της έρευνας βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά φαινυλοακετυλογλουταμίνης ήταν κατα 2.5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν απο καρκίνο του προστάτη σε αντίθεση με αυτούς με χαμηλότερα επίπεδα. Εκείνοι με αυξημένα ποσοστά χολίνης και βεταΐνης είχαν σχεδόν το διπλάσιο ρίσκο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
“Η βεταΐνη και η χολίνη μετατρέπονται σε πιο τοξικά χημικά σε μερικούς. Αυτο δεν σημαίνει πως κάνουν κακό σε όλους. Η αλληλεπίδραση της διατροφής και του μικροβιώματος είναι που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.” Αναφέρει ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College στο Λονδίνο.
Έρευνες έχουν δείξει πως η μείωση του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα απο καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται να ενισχύει το ίδιο μήνυμα και για τον καρκίνο του προστάτη.
Σε γενικές γραμμές οι μεταβολιτές αυτοί φαίνεται να βρίσκονται κυρίως σε κρέατα και άλλα ζωικά προϊόντα.
Παρ’όλα αυτά, οι μεταβολίτες αυτοί μπορούν να βρεθούν σε πολυάριθμα τρόφιμα και είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν.
Οι ερευνητές τονίζουν πως παρόλο που η έρευνα τους δείχνει μια σύνδεση μεταξυ των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, δεν μπορεί να δείξει κάποια αιτιατική σύνδεση. Περαιτέρω έρευνες γίνονται για να καθοριστεί πως ο μεταβολισμός αλληλεπιδρά με τον καρκίνο του προστάτη.
Ο καθηγητής Σπέκτορ θεωρεί πως η έρευνα είναι σημαντική για την κατανόηση της επίδρασης της διατροφής σε καρκίνους στους οποίους μεσολαβεί το μικροβίωμα του εντέρου. Είναι σημαντικό να απορριφθεί η ιδέα με βάση την οποία δεν έχει σημασία η διατροφή για την υγεία του ανθρώπου.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/a-change-in-diet-may-reduce-risk-of-lethal-prostate-cancer#Diet-could-make-a-difference