Ταξίδια : Μια νέα πραγματικότητα

Αισιοδοξία επικρατεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την επιστροφή στην “κανονικότητα”, ωστόσο η πραγματικότητα ίσως διαφέρει, καθώς το χάος και η απογοήτευση που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει εκλείψει.

Περισσότεροι από 105 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολιάζονται πλήρως. Η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Κροατία, μεταξύ μιας αυξανόμενης λίστας χωρών, είναι πλέον ανοιχτές σε Αμερικανούς τουρίστες.

Η ανησυχία εμπίπτει στις περιπτώσεις λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, π.χ αργοπορία στον εμβολιασμό του πληθυσμού ή αδυναμία χειρισμού πιθανών εξάρσεων της πανδημίας.

Η επανέναρξη περιοχών σε εμβολιασμένους τουρίστες αποτελεί υπολογιζόμενο κίνδυνο, δήλωσε η Dr. Sarah Fortune, Πρόεδρος του Τμήματος Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Harvard, «Το σενάριό μου στην Ημέρα της κρίσεως», είπε, «είναι ένας συνδυασμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων πληθυσμών σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο και υψηλή μετάδοση ιών».

Ταυτόχρονα, χώρες που εξαρτώνται από τα τουριστικά έσοδα πιέζουν να δεχτούν περισσότερους επισκέπτες. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας, μειώθηκαν στα μέσα Απριλίου, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, να επισκεφθούν χωρίς καραντίνα ή με παροχή αρνητικών δοκιμών κορονοϊού.

Μια τρομερή παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία απαρτίζεται από την αδυναμία συγχρονισμού της ιδέας και υλοποίησης ενός ονειρεμένου ταξιδιού και της πορείας των γεγονότων ενός απρόοπτου και εξαντλημένου εξωτερικού κόσμου.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ένας νέος γύρος lockdown, με στόχο την καταπολέμηση ενός τρίτου κύματος λοιμώξεων, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.Τον Απρίλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκτεινε σε μεγάλο βαθμό τη λίστα των χωρών στην κατηγορία «Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε», προσθέτοντας, ανάμεσα σε δεκάδες μέρη, το Μεξικό, τον Καναδά και τη Βρετανία, τρεις από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς.

Η ανισότητα και η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε χώρες που κατεξοχήν υποδέχονται μεγάλο λάθος τουριστών κάθε χρόνο εμφανίζουν κινδύνους.

«Οι κίνδυνοι μεταξύ των εμβολιασμένων ταξιδιωτών μειώνονται σημαντικά, αλλά ανησυχώ για τον κίνδυνο μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται γύρω τους», δήλωσε ο Δρ Taniuchi. Θα βοηθούσε, πρόσθεσε, εάν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ήταν μέρος των σχεδίων εμβολιασμού προτεραιότητας.«Σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ανάμιξη ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν εμβολιαστεί, τα περισσότερα από τα συμβάντα μετάδοσης θα είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Όσον αφορά τα «διαβατήρια εμβολίων» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κλειδιά για το ξεκλείδωμα των διεθνών ταξιδιών, μέχρι στιγμής η προοπτική ανάπτυξης ενός εύχρηστου και ευρέως αποδεκτού ψηφιακού πιστοποιητικού έχει ενισχυθεί από έναν ιστό γραφειοκρατικών, διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων.

Η ανάπτυξη ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας είναι μια πολυδιάστατη πρόκληση, η οποία περιλαμβάνει τη δημόσια πολιτική, τη δημόσια υγεία, την εμπειρία των πελατών και τη διεθνή συνεργασία, δήλωσε ο Eric Piscini, ο οποίος έχει επιβλέψει την ανάπτυξη της εφαρμογής διαβατηρίου υγείας της IBM, Digital Health Pass.«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μακροπρόθεσμο», είπε ο κύριος Piscini, «αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος». Εκτίμησε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Η ολοκλήρωση με πλατφόρμες εκτός Ευρώπης θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε, είπε, χώρες όπως η Ελλάδα – οι οποίες, προς το παρόν, επαληθεύουν τις καταστάσεις ανοσοποίησης των επισκεπτών με εύκολα πλαστά έντυπα πιστοποιητικά – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ταξιδιώτες και ώθηση από ντόπιους που φοβούνται ότι οι πολιτικές τους θέτουν σε κίνδυνο .

Φαίνεται πως ο δρόμος για την πλήρη επιστροφή στο πριν είναι δύσκολος και χρειάζεται ακόμη περισσότερη υπομονή. Σε όλη αυτή την κατάσταση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να το πράξουν μόνες τους.

Πηγή: https://www.nytimes.com/2021/05/05/travel/covid-vaccinated-travel-reality.html

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *