Τα Self Test πενταπλασιάζουν τις Επισκέψεις στα Φαρμακεία

Τη θέση των φαρμακοποιών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάθεση self test από τα φαρμακεία, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς. Όπως τόνισε, το ΔΣ του ΠΦΣ είχε προτείνει τη διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία με χρέωση του πολίτη και μέσω ειδικών διαδικασιών, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα self test , που η κυβέρνηση την ανήγγειλε χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς,  είναι διαδικασία που προαπαιτεί να έχουν λυθεί προηγουμένως συγκεκριμένα θέματα.

Ο κ. Βαλτάς τόνισε ακόμα ότι στην περίπτωση των self tests η επισκεψιμότητα των φαρμακείων θα πενταπλασιαστεί- πρόκειται για διάθεση περίπου 40 εκατ. τεστ τον μήνα. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διανομής τους ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε φαρμακείου, να υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορεί να σημειώνει ο φαρμακοποιός ποιος και πότε πήρε το κάθε τεστ, συνεννοήσεις με φαρμακαποθήκες, κ.ά.

Οι φαρμακοποιοί ακόμη, τονίζουν ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου για τα ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραπάνω διαδικασία διάθεσης των τεστ στους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους και ο ΠΦΣ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαρακτηρίζει «εξαιρετικής προχειρότητας» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και θεωρεί ότι δημιουργούν πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με μια σειρά από προβλήματα. Βάσει όλων των παραπάνω συλλογισμών, είναι εν μέρει  λογικό που ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει αντιδράσει στα νέα αυτά δεδομένα.

 

ΠΗΓΗ: HEALTH DAILY

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *