Συσχετισμός Οικονομίας και Πανδημίας

Η αντίθεση θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, οι παραγγελίες εμβολίων αυξάνονται στα δισεκατομμύρια δόσεις, οι περιπτώσεις Covid-19 χαλαρώνουν, οι οικονομίες είναι έτοιμες να βρυχηθούν στη ζωή και οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε πολλές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο, ο ιός μαίνεται, μερικές φορές εκτός ελέγχου, ενώ οι εμβολιασμοί συμβαίνουν πολύ αργά για να προστατεύσουν ακόμη και τους πιο ευάλωτους.

Αυτή η διαχωριστική οθόνη – λέσχες και εστιατόρια που ξανανοίγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ οι άνθρωποι προέρχονται από οξυγόνο στην Ινδία – δεν έπρεπε ποτέ να είναι τόσο έντονες. Περίπου 192 χώρες υπέγραψαν πέρυσι το Covax, μια εταιρική σχέση για την κατανομή εμβολίων και το Ίδρυμα Gates έριξε 300 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ινδικό εργοστάσιο για να κάνει δόσεις για τους φτωχούς του κόσμου. Το ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σε παγκόσμια σύνοδο κορυφής τον περασμένο Ιούνιο: «Ο εμβολιασμός είναι παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα».

Όμως, ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα από ποτέ, κυρίως λόγω των κερδών στη Νότια Αμερική και την Ινδία και η εκστρατεία εμβολιασμού του κόσμου κατακλύζεται.

Η Ινδία, μια σημαντική πηγή εμβολίων σε κανονικές περιόδους, έχει σταματήσει τις εξαγωγές καθώς καταπολεμά ένα ρεκόρ αύξησης του ιού και μιας αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό καθυστέρησε τις κρίσιμες αποστολές, με την Ινδία να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών Covax

Στη Βραζιλία, όπου χιλιάδες πεθαίνουν καθημερινά, οι αξιωματούχοι έχουν λάβει μόνο το δέκατο των δόσεων AstraZeneca που τους υποσχέθηκαν στα μέσα του έτους.

Και σε χώρες τόσο ποικίλες όσο η Γκάνα και το Μπαγκλαντές, που πέρασαν από την αρχική τους προμήθεια εμβολίων, οι τυχεροί λίγοι που έλαβαν το πρώτο πλάνο δεν ήταν σίγουροι για το πότε θα λάβουν άλλο.

«Είναι ένα ηθικό ζήτημα», δήλωσε η Boston Zimba, γιατρός και ειδικός εμβολίων στο Μαλάουι, η οποία έχει εμβολιάσει μόνο το 2% των ανθρώπων της. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι πλούσιες χώρες. Είναι η συνείδησή τους. Είναι πώς αυτοπροσδιορίζονται. “

Τα προβλήματα υπερβαίνουν πολύ τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε βαθιά εφοδιαστικά προβλήματα και διστακτικότητα εμβολίων, μια κληρονομιά με ρίζες στις αποικιακές και αυτοκρατορικές εποχές.

Η CARE, ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εκτιμά ότι για κάθε 1 $ που δαπανάται για δόσεις εμβολίου, χρειάζονται άλλα 5 $ για να εγγυηθεί ότι το έφτασαν από τους διαδρόμους του αεροδρομίου στην αγκαλιά των ανθρώπων. Ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης για χρόνια αμειβόμενους υπαλλήλους υγείας και εκπαίδευση εμβολιασμού, πολλές από τις λίγες δόσεις που έχουν παραδοθεί κάθονται σε αποθήκες, με τις ημερομηνίες λήξης να πλησιάζουν γρήγορα.

Η τραυματισμένη παγκόσμια διάθεση έχει καταστροφικές συνέπειες. Τα μη εμβολιασμένα έθνη τείνουν από τον ιό. Νέες παραλλαγές θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε δεξαμενές μολυσμένων λοιμώξεων, παρατείνοντας την πανδημία τόσο για πλούσιες όσο και για φτωχές χώρες. Η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες.

Όταν η πανδημία εξερράγη την περασμένη χρονιά, η Covax είχε έλλειψη πόρων, καθιστώντας αδύνατο τον ανταγωνισμό με τα πλουσιότερα έθνη στο κλείδωμα συμβάσεων για εμβόλια. Πιο πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία έχουν απαγορεύσει τουλάχιστον ορισμένες εξαγωγές που σχετίζονται με το εμβόλιο, αφήνοντας περιοχές που δεν εξαρτώνται από τη δική τους δόση από αυτές που το κάνουν.

Πρόσφατα, τα δυτικά έθνη έχουν αρχίσει να υπόσχονται εμβόλια στον αναπτυσσόμενο κόσμο – 60 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca από τη Σουηδία. Αλλά αυτές οι «δωρεές» είναι μια πτώση στον κουβά, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προγραμματιστεί τυχαία, αφήνοντας στις χώρες πολύ λίγο χρόνο για να διαχειριστούν τις δόσεις.

Ακόμη και όταν τα πλουσιότερα έθνη εμβολιάζουν τους δικούς τους πολίτες, ενδέχεται να αρχίσουν να εξοικονομούν την ικανότητα δημιουργίας εμβολίων για την ανάπτυξη ενισχυτικών πυροβολισμών ενάντια σε νέες παραλλαγές, ένα άλλο πλήγμα για τις χώρες που στερούνται κατασκευαστικών βάσεων.

Οι κατασκευαστές εμβολίων ευδοκιμούν σε πωλήσεις στους πλούσιους του κόσμου. Η Pfizer έφερε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμβόλιο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, ενώ έχει υποσχεθεί στην Covax λιγότερο από το 2% των δόσεων του τρέχοντος έτους. Η Moderna, αναμένοντας πωλήσεις εμβολίων ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, συμφώνησε μόνο αυτήν την εβδομάδα να προμηθεύσει την Covax, παρά την πρόωρη επένδυση από ένα κορυφαίο ίδρυμα Covax τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά ο εθνικισμός και τα εταιρικά κέρδη είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Υπάρχει επίσης η απόλυτη δυσκολία λήψης τόσων πολλών δόσεων.

Έχει ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν για να αναστείλει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για να ενθαρρύνει την ευρύτερη παρασκευή. Ωστόσο, δεδομένης της δυσκολίας στην παραγωγή, αυτό το βήμα μπορεί να πάρει χρόνια για να αποφέρει αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί.

Όσο κι αν κοστίζει, και όσο καιρό χρειάζεται, τα δυτικά έθνη θα πρέπει επίσης να πιέσουν τους κατασκευαστές εμβολίων να συνεργαστούν με παγκόσμια εργοστάσια παραγωγής, ανέφεραν οι αναλυτές. Η αύξηση της παραγωγής με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ανώμαλη, αλλά οι έρευνες πέρυσι έδειξαν ότι υπήρχε ανεκμετάλλευτη ικανότητα.

Για την Covax, η μεγάλη εξάρτηση από αποστολές από την Ινδία ήταν δαπανηρή. Τον Ιανουάριο, προέβλεπε 235 εκατομμύρια δόσεις έως τον Απρίλιο και 325 εκατομμύρια έως τον Μάιο, φτάνοντας σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις φέτος, αρκετά για τον εμβολιασμό του 20 τοις εκατό των ανθρώπων στις δικαιούχες χώρες, σύμφωνα με έγγραφα προγραμματισμού που έσωσε ο Zain Rizvi, εμπειρογνώμονας πρόσβασης στα φάρμακα στο Public Citizen, μια ομάδα υπεράσπισης.

Αλλά μέχρι τον Μάρτιο, αυτή η πρόβλεψη είχε μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο. Και από την Τρίτη, η Covax είχε αποστείλει 54 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερο από το ένα τέταρτο του στόχου του τον Απρίλιο. Ο Γκάβι, η Συμμαχία Εμβολίων, μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την υγεία Covax, δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στις παραδόσεις δεύτερης δόσης και προτρέπει τα πλουσιότερα έθνη να μοιράζονται εμβόλια.

Ενώ τα φτωχότερα έθνη αγωνίζονται για προμήθειες, πολλά από αυτά αγωνίζονται επίσης να χρησιμοποιήσουν τις λίγες δόσεις που έχουν. Αυτές οι επιχειρησιακές αποτυχίες – μια επανάληψη αυτού που πέρασαν πλούσια έθνη μήνες νωρίτερα – έχουν αφήσει τα αποθέματα εμβολίων να πλησιάζουν στις ημερομηνίες λήξης σε χώρες που δεν μπορούν να χάσουν καμία δόση.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αφρική, όπου περίπου δύο δωδεκάδες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει λιγότερο από το ήμισυ των εμβολίων τους, σύμφωνα με στοιχεία της CARE.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθόρισε 1,7 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca από την Covax για σχεδόν δύο μήνες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την έναρξη του εμβολιασμού τον Απρίλιο, μόνο 1.888 άτομα εμβολιάστηκαν, αναγκάζοντας τη χώρα να στείλει το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειάς της σε γειτονικά έθνη για να την σώσει από τη λήξη.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού έλαβε 504.000 δόσεις AstraZeneca από την Covax στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί 155.000. Σε χώρους εμβολιασμού στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι καρέκλες αναμονής κάθονται άδειες και οι ιατροί παίζουν στα τηλέφωνά τους για να περάσουν το χρόνο.

Οι προειδοποιήσεις της Δύσης για πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων έχουν εξαπλωθεί στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Δρ. Arsène Adepo, κάνοντας τους ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί μια βολή που είχε απορρίψει προσωρινά ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης ήταν κατάλληλο για τους Ιβοί.

Πολλές χώρες, προετοιμασμένες για το είδος των εκστρατειών εμβολιασμού παιδικής ηλικίας που πραγματοποιούν τακτικά, τρομάστηκαν να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούσαν να βασίζονται σε άτομα απλώς να εμφανιστούν για ένα εμβόλιο κοροναϊού.

“Θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα διστακτικότητας εμβολίων, αν και δεν ξεπεράστηκαν όλα αυτά, με την έγκαιρη επιχειρησιακή χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Benjamin Schreiber, συντονιστής για τα εμβόλια Covid-19 στη UNICEF, η οποία ηγείται των προσπαθειών παράδοσης της Covax.

Εντούτοις, μέσα σε έναν αγώνα για τη χρηματοδότηση αγορών εμβολίων, παραβλέφθηκαν χρήματα για τη διάθεσή τους στους ανθρώπους. Από τα 92 φτωχότερα έθνη που τροφοδοτούνται από την Covax, οκτώ έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό για την υγεία τους λόγω οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με ιούς, και αρκετοί άλλοι αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν εν μέρει τα συστήματα υγείας τους επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επιχορηγήσεις ή πιο γενναιόδωρα δάνεια, κύριε. Ο Schreiber είπε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υποσχεθεί 12 δισεκατομμύρια δολάρια για διάθεση εμβολίων, αλλά μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα. Στα μέσα Μαρτίου, η τράπεζα διαπίστωσε ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν αρκετούς εμβολιαστές ή εκστρατείες για να καταπολεμήσουν την διστακτικότητα των εμβολίων, δήλωσε η Mamta Murthi, αντιπρόεδρος της τράπεζας για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Οι ανάγκες πολλών χωρών είναι ακόμη πιο απλές. Μερικοί δεν μπορούν να πληρώσουν για να εκτυπώσουν κάρτες ανοσοποίησης. Το Μαλάουι, το οποίο σχεδιάζει να καταστρέψει 16.000 δόσεις που έφτασαν λίγο πριν τη λήξη τους, αγωνίστηκε να καλύψει τα επιδόματα μεσημεριανού γεύματος για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ταξιδεύουν από τη μια εγκατάσταση στην άλλη για να κάνουν εμβόλια.

Ο Ruth Bechtel, διευθυντής της VillageReach στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ότι η επέκταση του εμβολιασμού καθώς έφτασαν περισσότερες δόσεις θα δημιουργούσε νέα εμπόδια. Η χώρα έχει χορηγήσει περίπου το ένα τέταρτο των δόσεων που έχει λάβει. Οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν το απόθεμα σε διάφορους χώρους εμβολιασμού, είπε η κα Bechtel, και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να μάθουν πώς να κάνουν τα πλάνα.

«Καθώς εισέρχονται περισσότερα εμβόλια και ένας μεγαλύτερος πληθυσμός αρχίζει να εμβολιάζεται, θα χρειαστεί να έχουν περισσότερους ανθρώπους εκπαιδευμένους», είπε. “Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.”

Πηγή: https://www.nytimes.com/2021/05/05/world/europe/coronavirus-covax-vaccination.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *