Ποιο εμβόλιο COVID-19 είναι καλύτερο για ασθενείς με καρκίνο;

Με τρία εμβόλια COVID-19 που έχουν πλέον εγκριθεί για επείγουσα χρήση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ίσως αναρωτιέστε ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για τους σημερινούς και πρώην ασθενείς με καρκίνο. Αφού εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ειδικοί της ιατρικής MD Anderson συμφωνούν ότι και τα τρία εμβόλια είναι ασφαλή και συνιστώνται για καρκινοπαθείς.

Εαν στην σκέψη του κάθε ασθενή είναι εάν θα πάρει  το εμβόλιο Janssen COVID-19 Johnson & Johnson (J&J), το οποίο απαιτεί μόνο μία δόση, ή θα περιμένει ένα από τα εμβόλια Pfizer ή Moderna, τα οποία και τα δύο απαιτούν δύο δόσεις, σε απόσταση 21 και 28 ημερών, αντίστοιχα Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Μην χάσετε την ευκαιρία να πάρετε το εμβόλιο, ανεξάρτητα από το ποιο είναι», λέει η  Anita Ying, MD , αντιπρόεδρος της Ambulatory Medical Operations. “Το καλύτερο εμβόλιο COVID-19 που θα πάρετε είναι το πρώτο που έχετε στη διάθεσή σας.”

Το χρονοδιάγραμμα έχει σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ένα εμβόλιο COVID-19

Η συμβουλή του Ying ισχύει ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς, καθώς ορισμένοι μπορεί να είναι ανοσοκατεσταλμένοι , καθιστώντας τους τόσο πιο ευάλωτους σε σοβαρές λοιμώξεις και πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία σε περίπτωση που συμβούν COVID-19.

«Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε αντίσταση στον κοραναϊό, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε  κάποια προστασία από αυτό», σημειώνει ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών  David Tweardy, MD «Και αυτό ωφελεί όλους ».

Για ασθενείς σε ενεργή θεραπεία, ένα εμβόλιο COVID-19 πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικό όταν συντονίζεται με τα προγράμματα θεραπείας τους. Όσοι έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πρέπει να περιμένουν δύο εβδομάδες πριν λάβουν μία. Και όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε  κλινικές δοκιμές , ή που λαμβάνουν χημειοθεραπεία , θεραπεία CAR Τ κυττάρων , ανοσοθεραπεία ή μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων θα πρέπει να συμβουλευτούν τις ομάδες φροντίδας τους για επιπλέον καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Άλλες εκτιμήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ισχύουν για εκείνους που έχουν λάβει πρόσφατα διαφορετικό εμβόλιο , οι οποίοι έχουν λάβει μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων ή αναρρωτικό πλάσμα για τη θεραπεία μιας λοίμωξης COVID-19.

Όλοι οι άλλοι μπορούν να λάβουν εμβόλιο COVID-19 μόλις γίνει διαθέσιμο σε αυτά.

Τα οφέλη και των τριών εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων του COVID-19

Ανεξάρτητα από το εμβόλιο COVID-19 που παίρνετε, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό στην προστασία από σοβαρές λοιμώξεις. Τα εμβόλια πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% αποτελεσματικά στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων, προκειμένου να εγκριθούν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Τα εμβόλια Pfizer και Moderna είναι 95% και 94% αποτελεσματικά, αντίστοιχα, στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων», λέει ο Tweardy. “Το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι 67% αποτελεσματικό συνολικά.”

Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να κάνει το εμβόλιο J&J να φαίνεται ελαφρώς λιγότερο επιθυμητό. Αλλά και τα εμβόλια J&J και Pfizer ήταν 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου λόγω του COVID-19, και το εμβόλιο Moderna ήταν 89% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο J&J είχε επίσης το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων: 77% μετά από 14 ημέρες και 85% μετά από 28 ημέρες.

Μία ή δύο δόσεις: επιλογή του εμβολίου COVID-19 που είναι κατάλληλο για εσάς

Αν και οι μέθοδοι τους για την επίτευξή του διαφέρουν ελαφρώς, όλα τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19 λειτουργούν προκαλώντας στα σώματα των ανθρώπων να παράγουν μια ακίδα πρωτεΐνη που διαμορφώνει την επιφάνεια του νέου κορανοϊού. Το ανοσοποιητικό σύστημα των παραληπτών αναγνωρίζει στη συνέχεια την πρωτεΐνη ως εισβολέα και αρχίζει να δημιουργεί αντισώματα εναντίον της. Αυτή η ανοσοαπόκριση είναι αυτό που κάνει τους αποδέκτες εμβολίων πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια λοίμωξη COVID-19, σε περίπτωση που εκτίθενται ποτέ σε αυτό. Και γι ‘αυτό είναι καλύτερο να εμβολιαστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες είναι πιο λογικό να επιλέξετε το εμβόλιο Johnson & Johnson. Πρώτον, το εμβόλιο J&J απαιτεί μόνο μία δόση για να είναι αποτελεσματικό, ενώ τα εμβόλια Pfizer και Moderna απαιτούν δύο, σε απόσταση αρκετών εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να επιτύχετε τη μέγιστη προστασία που παρέχεται από το εμβόλιο J&J σε πολύ μικρότερη χρονική περίοδο.

Όταν χτυπά μια ευκαιρία εμβολίου, μην διστάσετε

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι προμήθειες του εμβολίου COVID-19 εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, εάν προκύψει μια ευκαιρία να πάρετε ένα εμβόλιο COVID-19, σκεφτείτε πολύ σκληρά προτού το αφήσετε να περάσει – ειδικά εάν ο μόνος λόγος που θα το κάνατε επειδή δεν είναι το εμβόλιο που θα προτιμούσατε περισσότερο.«Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή μήνες προτού πάρετε άλλη ευκαιρία», προσθέτει ο Γινγκ. «Και μπορεί ή όχι να είναι αυτό που θέλετε. Έτσι, κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει να χάσετε την ευκαιρία να εμβολιαστείτε. “

https://www.mdanderson.org/cancerwise/which-covid-19-vaccine-is-best-for-cancer-patients.h00-159459267.html#.YEyZtkaRqZ8.linkedin

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *