Οδηγίες για ογκολογικούς ασθενείς από την Αντικαρκινική Εταιρεία

Οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό και ειδικότερα προς τους καρκινοπαθείς, ώστε να περιορίσουν τις βλαπτικές για την υγεία επιπτώσεις από την εισπνοή των μικροσωματιδίων που εκλύονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση αποτελούν τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ).

Οι ίδιοι κίνδυνοι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της ΕΑΕ , υπάρχουν και από τα πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετούν πολίτες στα δάση.

Παράλληλα, η Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει στους ογκολογικούς ασθενείς – ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες της- την παραμονή τους στην οικία τους και την αποφυγή εξόδου απ’ αυτήν, εκτός για επείγουσα ανάγκη υγείας.

Για προγραμματισμένη θεραπεία να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ιατρούς για τη δυνατότητα μεταφοράς της ημερομηνίας θεραπείας (ή εξέτασης) τις επόμενες ημέρες. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το προσωπικό τους καλούνται τις αναβολές ραντεβού εξ αίτιας αυτού του λόγου να τις εξυπηρετήσουν έκτακτα στον αμεσότερο χρόνο.

Ποια μάσκα προφυλάσσει από τα μικροσωματίδια της πυρκαγιάς

Παράλληλα, η ΕΑΕ σημειώνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας που χρησιμοποιούμε για την πανδημία δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων 2.5.

Μόνο οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες παρέχουν καλύτερη προστασία.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους

Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλούνται οι πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τζάμια και μπαλκόνια τους για να απομακρύνουν από τον περίγυρο τους τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει σε αυτά.

Με ευκαιρία αυτή την καταστροφή, η ΕΑΕ καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν πως τα ίδια επικίνδυνα για την υγεία μας αποτελέσματα προκαλούν το χειμώνα τα δεκάδες χιλιάδες τζάκια που καίνε και αυτά ξυλεία. Ο καπνός τους δηλητηριάζει όσους τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους γείτονες τους και όλη την πόλη.

Τέλος, η ΕΑΕ συγχαίρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Υπουργείο Υγείας για την παρέμβαση τους σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *