Το κεντρικό σημείο στην εκστρατεία κατά όλων των μορφών καρκίνου είναι μια πλήρης και λεπτομερής κατανόηση της αρρώστιας.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές στο τομέα της μοριακής βιολογίας έχουν ανακαλύψει ένα θησαυρό νέων πληροφοριών που αφορούν στη συμπεριφορά και των υγιών και των καρκινογόνων κυττάρων στο πιο βασικό χημικό και γενετικό επίπεδο.
Η επίδραση καρκινογόνων παραγόντων, όπως χημικών ουσιών, ιών και ραδιενέργειας στο γενετικό υλικό, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν γνωστή, γενετική προδιάθεση, ερευνάται επίσης εντατικά. Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, έγινε δυνατό να αναπτυχθεί μια νέα γενιά αντικαρκινικών διαδικασιών και θεραπειών.
Μερικά είδη αντιμετώπισης της νόσου των νεοπλασμάτων είναι η ραδιοθεραπεία, η μαγνητική τομογραφία(MRI), η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική ή ορμονική θεραπεία. Συγκεκριμένα, η ραδιοθεραπεία (ραδιενέργεια) χρησιμοποιείται για την άμεση θεραπεία πολλών καρκίνων και για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων που παραμένουν ακόμα μετά την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης ή άλλων μεθόδων θεραπείας.
Από την άλλη πλευρά, η μαγνητική τομογραφία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί τις μαγνητικές ιδιότητες του ατόμου για να παράγει εικόνες εγκάρσιας τομής του σώματος. Η μαγνητική είναι πολύτιμη για την επιβεβαίωση μιας διάγνωσης καρκίνου και μπορεί να ανιχνεύσει όγκους του εγκεφάλου που διαφορετικά κρύβονται από τα οστά. Σε μια τομογραφία ένας όγκος εμφανίζεται σαν μεταβολή της φυσιολογικής ανατομίας. Η ανωμαλία μπορεί να ενισχυθεί με υπολογιστή. Επιπρόσθετα, στη χημειοθεραπεία, τα αντικαρκινικά φάρμακα χορηγούνται με ένεση ή από το στόμα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να προκαλούν πολλές παρενέργειες, αλλά οι τεχνικές της παρασκευής και χρήσης τους βελτιώνονται συνεχώς, ώστε να στοχεύουν στους τύπους καρκινικών κυττάρων με μικρότερη ζημιά στους γύρω ιστούς.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία παίζει καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν μεγάλη έμφαση στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλων των καρκίνων. Για παράδειγμα, η συχνότητα εξαπλωνόμενου καρκίνου τραχήλου της μήτρας, μειώνεται για περισσότερο από 30 χρόνια.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ευρύτατη χρήση του ΤΕΣΤ- ΠΑΠ, που επιτρέπει την ανακάλυψη του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όταν είναι εντοπισμένος και επιτρέπει αντιμετώπιση θεραπευτική. Ακόμη, υπήρξε καταπληκτική εξέλιξη στην τεχνολογία που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν εικόνες του καρκίνου στο σώμα χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Οι εικόνες αυτές παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανίχνευση όγκων πριν εξαπλωθούν στους γύρω ιστούς και γίνει όλο πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Πηγή: Ιατρικές εκδόσεις Μανιατέα, Medical Editor (CHARLES B. CLAYMAN, MD)