Με κούριερ η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους – Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει πέρσι ο ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο την ανάδειξη εταιρείας ταχυμεταφορών για τη διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εκτός απροόπτου το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ACS.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει εύλογα αναστάτωση στους κόλπους των φαρμακοποιών και αντιδράσεις σε βάρος του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απ. Βαλτά, ο οποίος μετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Θυμίζουμε ότι κυβέρνηση και ΠΦΣ είχαν συμφωνήσει τη δωρεάν διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους προσωρινά και οι φαρμακοποιοί προσδοκούσαν να καθοριστεί ένα εύλογο τίμημα μετά από διαπραγμάτευση.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχτεί το Μάιο του 2020 και τελικά κατακυρώθηκε στην εταιρεία ACS με κόστος περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 2 χρόνια και αφορά:

Α. Μεταφορά Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από 10 Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ προς λοιπά σημεία που θα υποδειχθούν και αντίστροφα σε σημεία του ΕΟΠΥΥ όπως οριστούν. Τα φαρμακεία αυτά είναι: Ρέντη, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Λάρισας, Λαμίας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Τρίπολης και Καβάλας.

Προσοχή το έργο δεν αφορά τη μεταφορά φαρμάκων στους ασφαλισμένους, αλλά σε άλλες υπηρεσίες. π.χ. στην περίπτωση του φαρμακείου των Ιωαννίνων αφορά τη μεταφορά των φαρμάκων σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Β. Μεταφορά Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλισμένους. Στην περίπτωση αυτή αφορά μόνο 4 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: φαρμακείο Κεντρικής Υπηρεσίας, Αιγάλεω, Καλλιθέας και Πειραιά.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους των φαρμακοποιών και σχόλια σε βάρος του κ. Βαλτά, ο οποίος δέχθηκε πυρά για το γεγονός ότι δεν προασπίζει τα συμφέροντα του κλάδου. Μάλιστα, χθες κυκλοφόρησε επιστολή του Γενικού Διευθυντή Οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργου Αγγούρη προς τον ΠΦΣ, στην οποία επισημαίνεται ότι το έργο δεν αφορά τη μεταφορά φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, αλλά μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε λοιπά σημεία.

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *