Προς διευκόλυνση όλων : e-ΕΦΚΑ – Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) είναι πλέον ο βασικός ασφαλιστικός φορέας της χώρας και προέκυψε από τη συνένωση των φορέων που υπήρχαν μέχρι το 2017 (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.), με στόχο την επιτάχυνση και την απλούστευση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο.

Σήμερα η πλειοψηφία των διαδικασιών που σχετίζονται με ασφαλιστικά θέματα διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία των πολιτών στα κατά τόπους υποκαταστήματα, με χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.efka.gov.gr.

Για όλες τις παρακάτω υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ απαιτείται αρχικά είσοδος στην ιστοσελίδα www. efka.gov.gr, επιλογή της επιθυμητής υπηρεσίας από τη λίστα που εμφανίζεται κάτω από το πεδίο «Μισθωτοί» και είσοδος στην υπηρεσία με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet του ασφαλισμένου (ο πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά για όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ επιλέγοντας «Μενού» και στη συνέχεια «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων»).

Μετά την εισαγωγή των κωδικών taxisnet, το σύστημα μας ενημερώνει ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία αυθεντικοποίησης του χρήστη, ώστε να αντληθούν αυτόματα τα προσωπικά μας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η αυθεντικοποίηση του χρήστη ολοκληρώνεται με την επιλογή του πεδίου «Αποστολή». Στο επόμενο βήμα ο ασφαλισμένος βλέπει προσυμπληρωμένο τον ΑΦΜ, ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και επιλογή του πεδίου «Είσοδος».

Δίνονται :

  1. Βεβαίωση Προυπηρεσίας :

Η βεβαίωση προϋπηρεσίας που εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον e-ΕΦΚΑ (για όλους τους μισθω- τούς που έχουν χρόνια ασφάλισης από το 2002 και μετά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίο

2. Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης :

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας κάθε ασφαλισμένος μπορεί να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του ασφαλιστικού του ιστορικού (από το 2002 και μετά), με αναφορά σε μέρες εργασίας, εργοδότες, κλάδους ασφάλισης και αποδοχές.

3. Αποδεικτικό Ασφαλιστικής ενημερότητας :

Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας είναι απαραίτητο σε συναλλαγές όπως συμβάσεις δανείων άνω των 6.000 ευρώ, μεταβίβαση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ακινήτων, είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ποσού άνω των 3.000 ευρώ κ.ά.

4. Χορήγηση ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους:

Ασφαλιστική ικανότητα είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ιατροφαρμακευ- τική περίθαλψη (σε παρόχους υγείας, φάρμακα, γιατρούς ΕΟΠΥΥ κ.λπ.). Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής απογραφής του έμμεσου μέλους/των έμμεσων μελών (σύζυγος και τέκνα) και η σύνδεσή του με τον άμεσα ασφαλισμένο, ώστε να δοθεί και στο έμμεσο μέλος ασφαλιστική ικανότητα

5. Αίτηση επιδόματος ασθένειας :

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται στους άμεσα ασφαλισμένους που χρειάζεται να απουσιάσουν από την εργασία τους για περισσότερες από 3 μέρες λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Η αίτηση για το επίδομα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τον ασφαλισμένο εντός 8 μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας, την οποία βεβαιώνει ηλεκτρονικά ο θεράπων ιατρός.

6. Ευρωπαική κάρτα Ασφαλισης Ασθενειας (ΕΚΑΑ):

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας χορηγείται δωρεάν στους ασφαλισμένους οι οποίοι πρόκειται να επισκεφτούν χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Παρέχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τους ίδιους όρους και κόστος με τους ασφαλισμένους της εκάστοτε χώρας (σε κάποιες χώρες δωρεάν) και διευκολύνει την επιστροφή των ιατρικών εξόδων, εάν έχει ζητηθεί από τον ασφαλισμένο να τα προπληρώσει. Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει περίθαλψη από ιδιώτη πάροχο υγείας. Για μια οικογένεια που ταξιδεύει πρέπει κάθε μέλος ξεχωριστά να έχει τη δική του κάρτα και η χρονική της διάρκεια ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο :

https://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2021/06/e-EFKA-HLETRONIKES-YPHRESIES-MISTHOTON.pdf?fbclid=IwAR34vD

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *