Κάπνισμα και covid -19

Το COVID-19 έχει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άγχος, μόνοι ή ανησυχούν για την υγεία τους. Είναι πολλά που πρέπει να αντιμετωπίσετε εάν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα ή να μείνετε χωρίς καπνό εάν το έχετε ήδη κόψει. Αλλά το να μην καπνίζετε (ή να χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για την ασθένεια, αλλά γνωρίζουμε ότι:

  1. Το να είσαι τώρα καπνιστής αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από το COVID-19.
  2. Το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα , γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
  3. Εάν συνεχίσετε να καπνίζετε, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως πνευμονία, κρυολόγημα ή γρίπη.
  4. Ο COVID-19 επηρεάζει πολλά από τα ίδια όργανα του σώματος με το κάπνισμα. Για όσους πάσχουν από καρδιακή ή πνευμονική νόσο που προκαλείται από το κάπνισμα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19.

Αλλά υπάρχουν καλά νέα: Αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το σώμα σας αρχίζει να επουλώνεται . Μέσα στις πρώτες εβδομάδες και μήνες, οι πνεύμονές σας αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή μειώνεται. Όσο περισσότερο μένεις χωρίς κάπνισμα, τόσο περισσότερος χρόνος έχει το σώμα σου να ανακάμψει. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε ή πόσο καιρό καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία σας και μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Είναι πάντα μια καλή στιγμή για να τα παρατήσετε

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 :

Μάθετε για τη στέρηση νικοτίνης . Τα κοινά συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κακό ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης ή αυξημένη όρεξη. Μερικές φορές οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι έχουν κρυολόγημα ή ήπια συμπτώματα γρίπης αφού σταματήσουν το κάπνισμα. Καλέστε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID-19 .

Δοκιμάστε ένα φάρμακο διακοπής του καπνίσματος. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις επτά FDA-εγκριθεί συνταγογραφούμενα και over-the-counter φάρμακα που μπορεί να υπερδιπλασιαστεί τις πιθανότητές σας να κόψετε το κάπνισμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για το ποια μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς και πώς να συνδυάσετε τα φάρμακα.

Διαχειριστείτε το άγχος σας και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Το στρες και το άγχος που προκαλείται από την πανδημία του COVID-19 μπορεί να σας κάνουν να γλιστρήσετε και να αρχίσετε να καπνίζετε αφού το κόψετε. Εάν γλιστρήσετε, μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας.

Προσέξτε για σημάδια κατάθλιψης . Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο που έχει αλλάξει η ζωή μας και μπορεί να νιώθετε λυπημένοι. Επίσης, ορισμένοι καπνιστές αισθάνονται κατάθλιψη αφού το κόψουν. Εάν σκέφτεστε να βλάψετε τον εαυτό σας καλό θα ήταν να συνομιλήσετε με έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο στο διαδίκτυο .

Μην τα παρατάς. Εάν είχατε ένα γλίστρημα ή αρχίσατε να καπνίζετε ξανά επειδή ο COVID-19 σας αγχώνει, ορίστε μια νέα ημερομηνία διακοπής και δοκιμάστε ξανά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να σταματήσουν οριστικά.

Μάθετε για το παθητικό κάπνισμα και δημιουργήστε κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος στο σπίτι. Μην καπνίζετε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σας και μην επιτρέπετε σε άλλους να καπνίζουν ούτε εκεί. Ζητήστε από τους καπνιστές στο σπίτι σας να μην βλέπουν τα τσιγάρα και τους αναπτήρες τους και να κάνουν ντους ή να αλλάζουν ρούχα αφού καπνίσουν.

Εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Ο COVID-19 έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε αυτήν τη στιγμή, αντί να ανησυχείτε για το τι θα ακολουθήσει. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι ή να ξεπεράσετε την επιθυμία να καπνίσετε.

https://smokefree.gov/quit-smoking/smoking-and-covid19

You Might Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *